Ostalo

Oprez prilikom spaljivanja otpada na otvorenom!

pozar / vatra by www.-cauverywildlifesanctuary.com

Početkom sezone čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, kada građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Obzirom da je spaljivanje korova dozvoljeno u vremenskom periodu od 1. studenog do 1. lipnja, podsjećamo građane da su u slučaju provođenja spaljivanja dužni poduzeti slijedeće mjere zaštite od požara:
– uputiti prethodnu obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi općine ili grada
– obavljati spaljivanje suhog raslinja tokom dana i po mirnom vremenu
– tvari koje se spaljuju pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda i trajnih nasada, stambenih, građevinskih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti
– oko mjesta paljenja očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra
– ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara
– uz mjesto loženja osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr.)
– nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Pozivamo građane da se pridržavaju navedenih mjera opreza prvenstveno radi zaštite života, zdravlja, sigurnosti ljudi i životinja, imovine, okoliša i prirode, odnosno kako bi opasnost od izbijanja požara i neželjenih posljedica požara sveli na minimum.


Tekst: PU Dubrovačko-neretvanska
Foto: www.cauverywildlifesanctuary.com