Ostalo

Oprez! Hrvatska ide na +40: Kritično u većini zemlje, Ploče se danas pržilo na 38!

U Hrvatsku stiže vrhunac toplinskog vala – temperature su danas došle nadomak 40 stupnjeva! Najtoplije je bilo, očekivano, u Kninu gdje je izmjereno 39 stupnjeva Celzija.

U Pločama je bilo 38, na 36 stupnjeva pržili su se u Šibeniku i Rabu, u Splitu i na Visu je bilo 35, a u Rijeci i Senju živa se popela do 34 stupnja.

Sutra bi moglo biti i 40, ako je suditi prema meteoalarmu po kojem se crveni veći dio Hrvatske, sve osim Slavonije i Gorskog Kotara. To znači da će vrijeme biti opasno po zdravlje pa prognozu treba ozbiljno shvatiti.


Neki ovogodišnji rekordi već su srušeni, odnosno oni iz lipnja ove godine. Tu je naravno Knin s temperaturnom vrijednosti od 38.8 Celzijevih stupnjeva. Zatim najvišu ovogodišnju temperaturu već su imali Ploče, Slavonski Brod i Komiža.

Sutra ćemo imati još više temperature. Neka će se mjesta pridružiti listi najviših temperatura ove godine, najtoplijem danu ove godine. Tako će se i na meteorološkom stupu na Zrinjevcu, koji bilježi temperature već 130 godina, zabilježiti rijetko viđena vrijednost.

U središnjoj Hrvatskoj je danas nešto ugodnije. U ovom trenutku (18 sati i 40 minuta) termometar prikazuje 31 stupanj. Stoga će se u ovom dijelu Hrvatske i najviše osjetiti ta razlika između današnje i sutrašnje temperature, koja će biti osjetno viša.

Sutra u Zagrebu možemo očekivati 37 stupnjeva Celzijeva, Karlovac će vrlo vjerojatno imati 38, Slavonski Brod bi mogao doći do 39, a Knin – uobičajeno uz ostale gradove Dalmatinske zagore, može doći čak do 40 stupnjeva.

Temperatura zraka i osjet temperature uvelike ovisi i o vjetru. Tako da primjerice na moru imamo velike razlike ovisno o tome puše li vjetar s mora ili s kopna, da li je on nešto slabiji ili jači. U kopnenom području i u velikim gradovima već bilježimo i tzv. efekt toplinskog otoka. Kada idemo iz ruralnog dijela grada prema urbanijem dijelu grada – tu imamo temperaturu za jedan stupanj višu. U samom centru većih gradova temperature znaju biti i do dva stupnja više. To je naravno sve u hladu, a ako tome dodamo još i efekt sunca – ono može podići temperaturu za dodatnih desetak stupnjeva, a naravno da asfalt onda još više ugrije – on može podići temperaturu i za 15 stupnjeva.

rtl.hr