Ostalo

Operativna akcija Mir i dobro

petarde by 4vector.com

Kao i proteklih 19 godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ čiji je cilj povoljno stanje javnog reda i mira te opće sigurnosti građana i imovine. Akcija započinje danas 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2015., a provodit će se kroz pojačanu kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava. Posebnu pozornost policija će posvetit suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama kao i što boljoj protočnosti prometa. Osim toga, provodit će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica.
Kako su djeca najranjivija skupina, kod upotrebe pirotehničkih sredstava apeliramo na sve koji sudjeluju u odgojnom i obrazovnom procesu, roditelje i druge odrasle osobe, da kada su djeca s njima u društvu, svojim utjecajem djeluju na način da ne dođe do njihovog ozljeđivanja. Osnovni cilj je spriječiti stradavanje ljudi i štetu imovine kako bi ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme prošlo u primjerenom i sigurnom ozračju.
Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina.
Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.
Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.
Tijekom prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“ na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nisu zabilježena propucavanja imovine, kao ni slučajevi ozljeđivanja osoba zbog neoprezne i nestručne uporabe pirotehničkih sredstava, dok je zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe policija oduzela 8 kom oružja, 80 kom streljiva i 704 kom pirotehničkih sredstava.
Nažalost, poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te ovim putem pozivamo sve građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.
Također napominjemo kako vrlo veliku opasnost predstavlja i ilegalno oružje te podsjećamo građane na akciju „Manje oružja, manje tragedija“ kojom je omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava bez ikakvih sankcija.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: www.4vector.com

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi