Ostalo

Opasne biljke u našim vrtovima i parkovima: Zaštitite svoje mališane od opasnih vrtnih biljaka kako bi uživanje u prirodi prošlo bez neželjenih posljedica

Nakon što smo ukazali na moguće probleme sadnje biljke lovor višnje na centralnom dječjm igralištu u Pločama, i nakon vrlo šture i nepotpisane reakcije iz udruge Pro Futuro, odgovorne za projekt sadnje, u kojem se tvrdi da lovor višnja nije otrovna, smatramo se dužnim da prenesemo par činjenica iz pera stručnjaka.

Jer smo ipak mi prvi pokrenuli priču o otrovnosti sporne biljke. Na vama je da procijenite ispravnost ovih radnji i stupanj rizika igranja najmlađih u njenoj blizini.

Tisa Vizek Borovina, mag. inž. hortikulture tako za portal roditelji.hr piše: “Za sve vas koji živite u kućama s vrtom počinje najljepših šest mjeseci, kada ćete zasigurno s djecom boraviti u prirodi, igrati se igara na otvorenom i uređivati svoju zelenu oazu. No uza sve prednosti dugotrajnog boravka na otvorenom, potrebno je dvostruko napregnuti oči i uši jer su djeca (osobito predškolske dobi) vrlo sklona gutanju raznih sjemenaka ili lišća potencijalno opasnih i vrlo otrovnih biljaka.


Manju djecu treba svakako naučiti da NIKAD ne jedu nikakvo cvijeće, bobice ili lišće u vrtu te da uvijek trebaju prati ruke nakon igranja na otvorenome (ne samo zbog biljaka nego i zbog diranja zemlje, životinja i sličnoga). S djecom starijom od 3-4 godine lako se može početi detaljnije proučavati priroda te ih je moguće naučiti koje su biljke jestive, a koje opasne i otrovne. Jedna je od pozitivnih stvari kod opasnih vrtnih biljaka ta što ili imaju trnje pa su neprivlačne djetetu ili su jako gorke, odnosno vrlo lošeg okusa, pa će dijete brzo odvratiti od daljnjeg konzumiranja dotičnog ploda, cvijeta ili lista.

Sumnjate li da je dijete progutalo bilo kakvu biljku ili dio biljke, najbolje je izvaditi što više iz usta, isprati djetetu usta vodom te se što prije uputiti u prvu zdravstvenu ustanovu. Ako se jave reakcije na koži (crvenilo, osip, oteknuće), kožu bi trebalo isprati čistom vodom te se također uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Između par opasnih biljaka u našoj blizini  spominje se i Prunus laurocerasus (lovorvišnja) “kao vrlo čest grm, osobito o mediteranskom podneblju. Najčešće se sadi u formi živice jer čini gust i visok tamnozeleni zid sjajnih listova. Svi su dijelovi biljke otrovni, pa treba jako pripaziti“.

– Za kraj treba napomenuti kako, bez obzira na to imamo li ili nemamo neku od potencijalno opasnih i otrovnih biljaka zasađenu oko kuće, svakako preporučujem boravak u vrtu i na svježem zraku, samo uvijek uz veliku dozu opreza i odgovornosti prema našoj djeci – završava svoj tekst Tisa Vizek Borovina, mag. inž. hortikulture.