Ostalo

Oglašen narančasti meteoalarm za Dalmaciju, Kvarner, Liku i Istru: očekuju nas jaki pljuskovi s grmljavinom i olujno jugo

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje meteoalarma za Istru, Kvarner, Liku i Dalmaciju. Obilna kiša se očekuje i u Gorskom kotaru. Na jugu zemlje i u Istri će biti i jakog i olujnog juga. U tim je dijelovima zemlje vrijeme je označeno opasnim.

‘Lokalno izraženiji pljuskovi i obilna kiša. Količina oborine 40-80 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima’, glasi narančasto upozorenje.

Za središnju Hrvatsku zbog kiše je izdano žuto upozorenje. U Slavoniji većih problema s vremenom ne bi trebalo biti.


Nedjelja će, navodi DHMZ, u cijeloj zemlji biti oblačna s kišom koja će ponegdje biti i obilnija, osobito na Jadranu, s tim da bi u Dalmaciji moglo biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Veće količine kiše će pasti i u gorskim krajevima.

Na kopnu slab do umjeren istočnjak, a na moru umjereno i jako, na udare i olujno jugo. Uz južinu će na Jadranu, osobito južnom, biti toplo i do 15-ak stupnjeva, dok će u kopnenim predjelima temperatura biti između 4 i 6.

U nastavku dana ostaje oblačno s češćom, moguće i obilnijom kišom.
Slavoniji će biti isto tako oblačno s kišom, ali manje obilnom nego u zapadnim područjima. Puhat će slab do umjeren istočnjak, a temperatura oko 10 stupnjeva.

Obilnih oborina poslijepodne može biti i na sjevernom Jadranu, puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima koje će krajem dana okrenuti na buru. Temperatura oko 15 stupnjeva. I u gorju će biti oblačno s kišom, a temperatura ovdje od 6 do 8 stupnjeva.

I na jugu pretežno oblačno s kišom ili pljuskovima i grmljavinom, koji će ponegdje biti i obilniji. I dalje uz umjereno i jako jugo s olujnim udarima, a temperatura između 15 i 18 stupnjeva.

Prava zima dolazi! Donosimo vam veliku prognozu po dalmatinskim gradovima: ovaj put će vam trebati debele jakete, hladnoća će potrajati, a minusi stižu i na otoke

Početkom idućeg tjedna će biti oblačno, ponegdje sa slabim oborinama. Uz pad temperatura utorak će u gorju kiša prelaziti u snijeg. Djelomično razvedravanje očekujemo sredinom tjedna.

Na Jadranu početkom tjedna s kišom, u Dalmaciji još ponegdje i izraženijom. U ponedjeljak će zapuhati bura uz koju će i ovdje biti hladnije, ali sredinom tjedna i sunčanije.