Ostalo

Održana radionica za roditelje: „Prepoznavanje ovisnosti kod djece i zaštita od zlostavljanja putem interneta“

U sklopu projekta Udruge Radost pod nazivom “Radost u obitelji”, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih u partnerstvu sa Osnovnom školom Vladimira Nazora u Pločama, dana 12. listopada 2016. godine, u prostorijama Osnovne škole Vladimira Nazora u Pločama, održana je radionica za roditelje profesora psihologije Ivana Karamatića, s temom „Prepoznavanje ovisnosti kod djece i zaštita od zlostavljanja putem interneta˝.

Ova radionica je roditeljima približila problem današnjice, tj. problem ovisnosti o mediju (internetu, online igricama, tv…). Problematika te vrste ovisnosti je u tome što kompletna apstinencija nije moguća. Stoga nam je prof. psihologije pokušavao prenijeti kako učiti savjesno korištenje medija, kako zainteresirati roditelje i djecu da što bolje provedu slobodno vrijeme. Najveći naglasak na radionici se zapravo dao na zaštitu od zlostavljanja putem interneta, koja je u današnjem društvu sve češća te uzrokuje duboke i trajne posljedice. Zaključak o ovom problemu je donesen zajedničkim snagama svih sudionika, gdje zapravo ističu da se ovaj problem može smanjiti tako da se širi kod djece svijest o korištenju medija te im razvijati osobnu odgovornost za ispravno i pogrešno (dobro i loše). Također, uključivati u školske programe što više ovakvih edukacija, radionica i predavanja, kako za roditelje tako i za djecu. Svi nazočni sudionici su aktivno ušli u međusobnu raspravu i interakciju o ovom problemu te međusobno razmijenili iskustva. Pri ispunjavanju evaluacijskog formulara svi prisutni su izrazili zadovoljstvo o uspješnosti ove radionice.

Veliko hvala našem partneru OŠ Vladimira Nazora u Pločama i djelatnicima OŠ Vladmira Nazora na suradnji, ustupljenom prostoru te potrebnom materijalu, roditeljima, a posebno hvala prof. psihologije Ivanu Karamatiću na stručnoj i edukativnoj radionici.


Tekst i fotografije: Udruga Radost Ploče