Ostalo

Održana 24. obljetnica veličanstvene akcije “Zelena tabla – Mala bara”

Dvadeset i četiri godine je prošlo od velikih trenutaka, povijesnih situacija koje su se odigravale u našem gradu, a hrabrošću branitelja upravo ti trenuci pisali su slavnu povijest stvaranja slobodne nam države. Osvojena je prva neprijateljska vojarna, odigrala se u našem gradu i prva pomorska bitka; dogodilo se konačno oslobođenje cijelog kraja od okupacijske JNA vojske.

Svake godine uoči obljetnice gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić u dogovoru s predstavnicima braniteljskih udruga i institucija sudionika akcije, dogovori aktivnosti oko programa obilježavanja. Tako je i ove godine sastankom dogovoren protokol događanja, a donešeni su i neki zaključci oko organizacije za obilježavanje 25.obljetnice, koje je pred nama.

Ove godine proslava je započela memorijalnim turnirom „Zvone i Eki“ u Domu športova Ploča u organizaciji udruge Prvi ročnik Ploče, a nastavljena „6. Braniteljskim igrama“ udruge branitelja Baćine. Večernji sati bili su predviđeni za feštu, koja je potrajala do dugo u noć.


DSC00714

U sklopu proslave 24.obljetnice akcije Zelena tabla-Mala Bara“ održan je i turnir u streljaštvu u organizaciji streljačkog kluba R&M Prestige. Turnir koji je okupio velik broj sudionika iz raznih mjesta Dalmacije, održan je, već tradicionalno u bivšem skladištu Dračevac u Stablini.

Predstavnici udruga, udovica poginulog Ante Vrdoljaka (koji je svoj život ostavio u ovoj akciji), gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, te zamjenica župana DNŽ Marija Vučković uz velik broj vjernika sudjelovali su na svečanoj svetoj misi u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama, koju je predvodio don Senko Antunović uz koncelebraciju župnika Stabline fra Paviše Norca, don Ante Antunovića, te policijskog kapalena PU DNŽ fra Ive Borića. Uistinu lijep prizor pružilo je zajedništvo svećenika na oltaru crkve Kraljice neba i Zemlje, te na poseban način obogatilo ovaj spomendan.

Misa je služena upravo s nakanom na ovu akciju, za poginulog Antu Vrdoljaka i sve poginule hrvatske branitelje. U svojoj propovijedi don Senko je naglasio važnost čuvanja činjenica koje su stvarale povijest, ali i važnost toga da se iste te činjenice ne iskrivljuju. Snažnim riječima ukazao je na žrtvu branitelja, okarakteriziravši ih kao srce naše domovine, koje nikad ne smijemo dopustiti da se bilo kojim postupcima čupa.
Akciju ZTMB definirao je kao početak početaka, snažan temelj koji je dao uporište daljnjim pobjedama unutar Domovinskog rata.

U ponedjeljak, na sam dan akcije svečano polaganje vijenaca održano je u Pločama na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima. Blagoslovne molitve održali su don Senko Antunović, kapelan PU DNŽ fra Ivo Borić, te fra Paviša Norac-Kevo, dok su ceremoniju pjesmom pratili pučki pivači Rogotina.

DSC00790

Ove godine o ovoj akciji slušali su i učenici naše osnovne škole, dok je u srednjoj školi upriličeno prikladno obilježavanje uz prikaz filma. Spomenutom su prisustvovali neki od sudionika akcije, a velikom broju učenika misao o značenju akcije, kao i o potrebi svakodnevnog čuvanja ovih informacija, prenijeli su u svom govoru i sama ravnateljica srednje škole fra. Andrije Kačića Miošića, Ina Žderić i gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Učenici su tako, sa svojim profesorima pozorno gledali film, a prigodnim komentarima u shvaćanje akcije uveo ih je Zoran Pulić, sudionik akcije, dočaravši im djelić atmosfere koja je vladala tih dana u našem gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj. Ceremonija obilježavanja 24.obljetnice akcije „Zelena tabla-Mala Bara“ završila je svečanom pjesmom grada Ploča „Ploče grade“.

Niz je planiranih radnji i aktivnosti za obilježavanje okruglog jubileja ove akcije, sljedeće godine kada će se navršiti 25 godina od tih slavnih dana. Planirano je formiranje „braniteljskih podataka“ kroz slike, predmete i slično, što bi bilo izloženo kroz stalni postav u braniteljskoj Spomen sobi.

Sve te zamisli i planirano pripremat će se u vremenu do rujna sljedeće godine, a u organizaciju će biti uključen velik broj ljudi, posebice sudionika ove akcije.

I ovim putem, još jednom, svim sudionicima akcije, ali i svim svojim sugrađanima čestitku povodom 24. godine od veličanstvenih trenutaka za Ploče i Hrvatsku, upućuju gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić i predsjednik GV Davor Mihaljević.

Svaki dan živimo spomen na ovu akciju, nikad ne zaboravimo hrabrost i žrtvu naših branitelja i na to budimo ponosni!