Grad i okolica

ODRŽAN OKRUGLI STOL „Izrada lokalnog programa za mlade Grada Ploča“

U suradnji sa Savjetom mladih, a u sklopu projekta Europe Goes Local, Grad Ploče u Domu kulture Ploče organizirao je prošli petak okrugli stol pod nazivom „Izrada lokalnog programa za mlade Grada Ploča“.


Cilj okruglog stola bio je razgovor s mladima kako bi se što bolje identificirali njihovi problemi, ali i pronašla rješenja te dobili konstruktivni prijedlozi za poboljšanje uvjeta i kvalitete života mladih na ovom području te kako bi se povećala motivacija mladih za sudjelovanje u davanju prijedloga i odlučivanju u okviru njihovog djelokruga.

Na okruglom stolu sudjelovali su: Danijel Štula – službenik ovlašten za privremeno obavljanje poslova pročelnika Službe za opće poslove, Nikola Baketa – znanstveni suradnik, Luka Vuletić – predsjednik Savjeta mladih Grada Ploča, Edita Mucić Šutić – ravnateljica Dječjeg vrtića Ploče, Jelena Mihalj – dopredsjednica Udruge Mladih Nova, Mila Kontić – v.d. voditeljice Područnog ureda Ploče, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a ujedno i predstavnica u Vijeću za prevenciju i sigurnost Grada Ploča.

Poseban naglasak stavio se na aktivaciju mladih i njihovo uključivanje u postojeće aktivnosti te na poticanje da predlažu svoje ideje koje bi se mogle realizirati u budućnosti; zatim na izgradnju povjerenja između mladih i institucija te na nužnost rada na egzistencijalnim pitanjima – stanovanje, zaposlenje, zdravstvena zaštita/usluge.

Naime, predstavljeni su rezultati ankete provedene krajem 2022. u kojoj je sudjelovalo 212 mladih, većinom učenika srednjih škola. Mladima je pitanje obrazovanja, posla i životnog standarda te društvenih sadržaja glavna stavka prilikom odabira mjesta za život te smatraju da toga nedostaje u Pločama, no s druge strane, u velikom postotku (oko 50%) pozdravili su demografske mjere Grada, poput naknade za novorođenčad, cijene vrtića i osiguranog mjesta u vrtiću te su to mjere koje bi potencijalno utjecale na njihov ostanak. Jednako važnim ocijenili su potpore za pokretanje vlastitog posla te za rješavanje stambenog pitanja.

„Hvala svima na sudjelovanju, posebno mladima koji su se odazvali i prepoznali važnost ovakvih susreta i razgovora o temama koje se njih tiču. Dio tih mladih ljudi u skoroj budućnosti formalno ili neformalno bit će sudionici društvenog i političkog života grada i zato je važno da se u javni diskurs uključe što prije, a nema boljeg povoda nego tema koje su njima bitne. Želimo da se dugoročno što više mladih uključi u oblikovanje programa i sadržaja koji su njima važni i interesantni, a ovaj projekt upravo je za to namijenjen“, rekao je Danijel Štula.

Grad Ploče je jedan od 16 gradova sudionika projekta Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level (EGL) u Republici Hrvatskoj koji je započeo u siječnju 2022. godine, a službeno završen 30. lipnja 2023. godine. U sklopu projekta, Grad Ploče još 2022. izradio je svoj individualni plan aktivnosti koji je do sada uspješno realiziran, a posljednja stavka plana upravo je izrada Lokalnog programa za mlade Grada Ploča kao strateškog trogodišnjeg dokumenta koji treba služiti kao podloga za rad s mladima. Lokalni program poslužit će i kao podloga za donošenje Godišnjih programa rada Savjeta mladih Grada Ploča za svaku godinu.

Dugoročan cilj je da ovakvi okrugli stolovi i okupljanja s mladima postanu redovna praksa, kako bi ih se potaknulo na aktivno sudjelovanje u kreiranju grada po mjeri za mlađe generacije.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi