Ostalo

Od danas nove cijene cestarine u Hrvatskoj

Na autocestama u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cijene cestarine, veće za čak 10 posto za pojedina kategorije vozila. Riječ je o sezonskom poskupljenju, koje se primjenjuje za motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Cijena cestarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za privatne automobile, odnosno prvu kategoriju vozila, povećati će se sa 181 na 200 kuna (27 eura), Zagreb – Karlovac sa 19 na 21 kunu (oko 2,90 eura), a Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna (10 eura), prenose hrvatski mediji.

Vožnja autocestom do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune (18 eura), a do Šibenika 169 kuna (23 eura). Za vožnju do najjužnije točke autoputa Zagreb – Ploče, do izlaza Čarapine iznad Ploča, koštati će čak 257 kuna (35 eura).


Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarine jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja firmi u sektoru putne infrastrukture, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima.