Grad i okolica

Obilježen dan osoba s Downovim sindromom u pločanskoj osnovnoj školi

Danas, na prvi dan proljeća, a ujedno i na Dan darovitih, obilježavamo Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Nošenjem šarenih rasparenih čarapa želi se upozoriti na poteškoće osoba s Downovim sindromom i potaknuti poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Tim simboličnim činom dajemo podršku u borbi za prava i ravnopravnost osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Danas bismo trebali promisliti o vrijednosti i bogatstvu različitosti koje nam donose te osobe, ali i o problemima u njihovim životima koje sindrom nosi.

Razmislimo koji doprinos svatko od nas može dati u poboljšanju položaja u društvu svake osobe sa zdravstvenim ili nekim drugim problemima čime su u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale.


Uz nošenje rasparenih čarapa, ovaj dan obilježili smo i drugim prigodnim aktivnostima.

7.a razred na Satu razrednika izrađivao je prigodni pano. Učenici su crtali šarene rasparene čarape i na taj način poslali poruku tolerancije i poštivanja različitosti.

Posebno je emotivno bilo u 8.a razredu koji od 5. razreda čini jedinstvenim naša Gita.

Pred kraj zajedničkog druženja prava je prilika da Gitini prijatelji kažu svojoj prijateljici zašto im je, baš po svojoj različitosti, upravo savršena!

“Gita naša, Sunce ovoga razreda, posebna si jer uvijek doneseš pozitivnu energiju i radost u razred. Uživamo gledati tvoj osmijeh na licu, pogotovo kada nam je loš dan. Preslatko je koliko voliš životinje i nadamo se da ćeš u budućnosti imati još više ljubimaca.

Jako si pametna i vrlo kreativna. Puno si nas puta iznenadila mudrim zaključcima kada nitko od nas nije znao što odgovoriti. Hvala ti što smo i mi uz tebe bili poseban razred.

Rijetko te viđamo tužnu i tmurnu te često svojim smiješnim i iskrenim komentarima budeš pravo osvježenje, i nama učenicima, i učiteljima! Uz tebe nikad nije dosadno! I kad se naljutiš i odbijaš surađivati, nitko ti ne može zamjeriti jer to činiš sa šarmom.

Učiš nas da ne uzimamo život i dane zdravo za gotovo…

Ostani nam tako savršena kakva jesi! Pozitivna, hrabra i lijepa!

I budi ponosna na sebe kao što smo i mi na tebe!

A mi ćemo pokušati prenijeti bar malo tvoje životne radosti, iskrenosti i vedrine i u naše živote…”

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi