Ostalo

NIŠTA BEZ PLOČANA: HRM-ovci otputovali u Somaliju na operaciju potpore miru

Dvanaest pripadnika 4. hrvatskog kontingenta AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) autonomnog tima za zaštitu broda, iz Splita je upućeno u Somaliju, u operaciju potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

Do baze Francuske vojske u Djiboutiju, gdje će biti smješteni do ukrcaja na štićeni brod, članovi tima prevezeni su zrakoplovom španjolskog ratnog zrakoplovstva, piše dalmatinskiportal.hr

Iza četvrtog AVPD kontingenta mjeseci su obuke i sustavnih priprema kojih je vrhunac bila vježba provedena 10. i 11. ožujka u splitskoj vojarni ‘Admiral flote Sveto Letica-Barba’ te u akvatoriju srednjeg Jadrana. Pred ocjenjivačkom komisijom Glavnog stožera OS RH članovi tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće.


Termin polaska tima, planiran za početak travnja, odgođen je zbog pandemije koronavirusa COVID-19, no po stabiliziranju epidemiološke situacije donesena je odluka o slanju tima u područje operacije. U sklopu priprema za upućivanje u operaciju provedene su sve epidemiološke mjere te dvotjedna izolacija tima i kapetana korvete Davora Garduna koji se upućuje u Zapovjedništvo operacije u Roti, Španjolska.

Pred odlazak u Somaliju članove tima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a ovom je prigodom zahvalio članovima tima na zalaganju koje su uložili tijekom priprema te istaknuo: ‘Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način’.

Zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi zahvalio se u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci istaknuvši značaj iskustava starijih članova te entuzijazam i motivaciju sviju pripadnika.

AVPD timovi su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi