Ostalo

Nevjerojatna priča dobrog junaka iz Sućurja: ženu i dva sina uzela mu je bolest, a on je tuđe dijete spasio od smrti

Dida Ante posta je superheroj! – u jednoj je rečenici trogodišni Jakov Dropulić “opjevao” junačko djelo Ante Štrbića, koji je u utorak oko 13.30 u Sućurju na otoku Hvara iz automobila koji je upao u more spasio malu Dankinju.

Osmogodišnja Caroline Skott zamalo je stradala u zaista bizarnoj nesreći koja je tog popodneva digla cijelo mjesto na noge, da nije bilo jednog heroja: 65-godišnjaka iz Stabline kod Ploča, koji ljeti živi na Hvaru s obitelji supruge Ivke.

Dite je vrištalo

– Nije to ništa, auto je upao u more, a na zadnjem sicu dite. Skočija sam u more i kroz otvoreni prozor izvuka uplakanu djevojčicu, koja je bila u stanju šoka. Jadno dite vrištalo je od straha. Doplivali smo do obale, di sam je preda u ruke ocu – kazao je o svojem herojskom činu Ante, te ulogu “glasnogovornice” prepustio svojoj nevjesti Zdravki Dropulić, supruzi njegova posinka Tomislava i majci trogodišnjeg Jakova, koja nam je ispričala detalje događaja koji je na noge diglo cijelo mjesto.


– Svekar se vratio doma sa svog uobičajenog podnevnog kupanja i uopće nije ni želio govoriti o događaju, a kamoli o tome kako je on spasio curicu. No zahvale koje su mu uputili mještani razotkrile su njegovo junačko djelo – rekla nam je Zdravka o događaju koji se zbio na samoj rivi.

Kako govore svjedoci, četveročlana obitelj Skott iz Danske došla je na sedmodnevni odmor, 58-godišnji otac Jeppe i 44-godišnja majka Scarlott, te dvije kćeri, 12-godišnja Maria i 8-godišnja Caroline.

Automobil, mazdu 5, otac je zaustavio pred Turističkom zajednicom, pa su on i supruga ušli unutra raspitati se o adresi apartmana koji su unajmili, ni ne sluteći da će sljedeće minute u njihov život unijeti šok i strah.

Naime, starija kći Maria također je nakon njih izišla iz automobila, zalupila vratima i u tom se trenutku vozilo pokrenulo i počelo kliziti prema moru, nekih pet, šest metara. Očito ručna kočnica nije bila podignuta i mazda 5 uhvatila je putanju za – u more.

– Djevojčica je počela vrištati, zvati roditelje, koji su bili u Turističkoj zajednici kao i ja – rekao nam je Ivan Sladić, načelnik Sućurja, koji je također bio prisutan ovoj nezgodi u kojoj je, srećom, stradalo samo vozilo, te dodao:

– Svi smo istrčali van i samo smo mogli promatrati kako je vozilo prednjim dijelom upalo u more, među brodice, gdje su ga, srećom, zaustavili brodski konopi da odmah ne potone na dno. Kad smo došli do obale, u moru je već bio naš hrabri Ante, koji je odmah skočio i izvukao mlađu djevojčicu iz vozila.

Pokušao spasiti i auto

Doplivao je do mene i oca Jeppea te je malu Caroline neozlijeđenu predao ocu u ruke. U moru je skoro bio i još jedan naš redoviti gost, Čeh, pa su pokušali spasiti i auto od daljnjeg tonjenja povlačeći konope ispod podvožja, no nije im uspjelo te je mazda potonula na dno.

Tako je djevojčica spašena iz tonućeg automobila brzom reakcijom Ante Štrbića, a na pitanje tko je taj sućurajski heroj, njegova nevjesta Zdravka samo kaže:

– Dobar čovik, prekrasan, samozatajan, a s toliko tuge u životu.

Naime, Ante, koji je bio i trener nogometaša u Libiji, pa se zatim skrasio u Luci Ploče, imao je tragediju za tragedijom u životu – prvo mu je od zloćudne bolesti umro trogodišnji sin, zatim je supruga rodila još jednog sina, da bi ona uskoro umrla u 34. godini života, a taj drugi sin je također podlegao zloćudnoj bolesti u svojoj 22. godini.
Životni udarac za udarcem šibao je Antu, koji sada sa suprugom Ivkom pola godine živi u Pločama, a pola na Hvaru. Zna Ante pomoći nevjesti i u prodaji na štandu voća i povrća, čiji je muž Tomislav policajac, a dida Ante obožava i unučad.

Takav je naš Ante

Da bi sada i sam spasio jedan mladi život!

Bez velike pompe, bez traženja velikog hvala, samo je skromno zahvalio Dancu na pozivu na večeru kojom bi mu Jeppe Skott još jednom zahvalio na tome što mu je kći živa.

– Takav nam je naš Ante, uvijek skroman. Evo, i sada je on na kupanju dok mi razgovaramo.

Svaki dan pliva, ima svoj ritam, no uvijek svima nama pomaže bez obzira na sve – hvali ga nevjesta Zdravka, otkrivajući nam kako je Ante, kada je djevojčicu izvukao iz mora, od oca Jeppea zahtijevao da djevojčicu odmah odvede u ambulantu.

Curica nije imala nikakvih ozljeda, dok je starija Maria dobila zavoj na gležnju, koji je istegnula izlazeći iz automobila.

Većih posljedica ova danska obitelj, srećom, nije imala.
Osim štete na vozilu, koje je nakon policijskog očevida, oko 18 sati istog dana izvučeno iz mora te otegljeno na servis.

SANDRA BARČOT
MIRKO CRNČEVIĆ
slobodnadalmacija.hr