Ostalo

Nema panike – gripa na području županije jenjava

Care of a patient

Gripa na prostoru naše županije polako jenjava, primjećujemo silazni trend, ali treba biti na oprezu jer se za gripu nikad ne može unaprijed predvidjeti prognoza – izjavio je za DuList dr. med. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-Prošli tjedan imali smo zabilježenih 90 slučajeva novooboljelih, a tjedan prije 141 slučaj. Sve skupa u sezoni gripe zabilježeno je 787 prijava oboljelih od gripe – istaknuo je Ljubić.

Najviše slučajeva gripe zabilježeno je u Metkoviću – 298, potom na Korčuli – 209, Dubrovniku – 173 te u Pločama – 107.


-Što se tiče komplikacija, najčešći su slučajevi upale pluća, gdje su pacijenti završavali u Općoj bolnici Dubrovnik, a na sreću dosad nije bilo smrtnog ishoda – ističe Ljubić, dodajući kako na jugu Hrvatske nije registriran novi soj gripe.

-Riječ je o virusu tipa gripe A, ali mi ne radimo subtipizaciju – naveo je Ljubić te ponovio kako i dalje vrijede iste mjere opreza: izbjegavati zatvorene prostore gdje boravi veći broj ljudi, održavati opće higijenske navike (pranje ruku), prilikom kašljanja i kihanja pravilno koristiti jednokratne maramice i pravilno ih zbrinjavati…

dulist.hr