Ostalo

NE ZABORAVITE: Od danas se uvodi obveza nužnog korištenja maski za lice

Od danas, 13. srpnja, uvodi se obveza nužnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Maske su obvezni koristiti djelatnici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene. Moraju ih nositi i vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu te zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama.

Obveza nošenja maski odnosi se i na zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka. Također, i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, piše Večernji list.

Danas je na snagu stupila i odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika.


Uvedene su nužne mjere za organizaciju okupljanja među kojima stoji da su organizatori, koji očekuju dolazak više od sto sudionika, obvezni teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja. Obavijest moraju poslati najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja, a mora sadržavati informacije o svrsi, mjestu, danu i vremenu okupljanja. Također, moraju se dostaviti podaci o kontakt osobi te očekivani broj sudionika.

Organizatori su obvezni voditi pisanu evidenciju sudionika te ju čuvati najmanje 14 dana. Za vrijeme okupljanja svi se sudionici moraju pridržavati općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a.