Ostalo

“Ne pitaj malog s bilin šalon di će” za proslavu 105. rođendana Hajduka

Ono što Dalmatince čini jedinstvenima jeste Hajduk i dišpet.

Tko nema dišpet u genima teško može razumjeti taj put samopoštovanja, dostojanstva i potrebe za priznanjem. Taj dišpet i ta jubav prema Hajduku koja nas preuzme, izvire iz nas, obuzme nas i vodi i kad pobjeđujemo i kad gubimo ostaje ista i nepromijenjena, kazao je Denis Batinović Pekma, autor dvaju Hajdukovih himni povodom njegova 105. rođendan.

„Ne pitaj malog s bilin šalon di će“ i „Kada umren umotan u bilo“ za koje je Batinović napisao glazbu i stihove, brzo su među Torcidom prihvaćene kao neslužbene Hajdukove himne te se pjevaju na svim utakmicama splitskog omiljenog kluba. „Ne pitaj malog s bilin šalon di će“ otpjevali su Tomislav Bralić, Mladen Grdović i pokojni Vinko Coce kojeg ćemo zauvijek pamtiti i po emocijama prepunoj izvedbi pjesme „Kada umren umotan u bilo“.


Hajduk je naš prijatelj iz djetinjstva, prijatelj koji predstavlja jedan čitav svit u nama i u srcima svih Dalmatinaca, ma gdje oni bili. I zato dragi prijatelji ma di bili poželimo sritan rođendan našem Hajduku, a svima vama šaljem veliki pozdrav uz pismu ‘Ne pitaj malog s bilin šalon di će’, kazao je Batinović koji potpisuje mnoge stihove posvećene Dalmaciji i neretvanskom kraju te „Kad u te nestane mi vire“ koju je otpjevao Oliver Dragojević.

radiodalmacija.hr