Ostalo

Natjecanje „Juvenes Translatores“ u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića

Natjecanju je pristupilo šest učenika (pet natjecatelja i jedan rezervni), a odabrali su prevođenje teksta s engleskoga na hrvatski jezik – Šimun Rakar (3.b), Dominic Medak (3.b), Lorena Marević (3.c), Sara Kežić (3.d), Ana Stanković (4.b), Vania Viskić (4.c).

Natjecanje u prevođenju „Juvenes Translatores“ održava se od 2007. godine jednom godišnje i u njemu sudjeluju 17-godišnji učenici.  Ove se godine održalo 23. studenoga 2017. godine, a u njemu su mogli sudjelovati učenici rođeni 2000. godine. Natjecanje se organizira u svrhu promicanja učenja jezika i prevođenja, kao pomoć učiteljima i učenicima te radi promicanja zajedničkih aktivnosti sa školama u inozemstvu. Broj škola, koje se među prijavljenim školama ždrijebom odabiru iz svake države članice, jednak je broju zastupničkih mjesta koje država članica ima u Europskom parlamentu. To znači da u natjecanju sudjeluje 11 škola iz Hrvatske. Popis odabranih škola objavljen je na web stranicama Juvenes Translatores. Svaka odabrana škola odabire dvoje do petero učenika koji će sudjelovati u natjecanju, a učenici određuju jezične parove za prijevod.

Glavna uprava za pismeno prevođenje ocijenit će prijevode i odabrati jedan pobjednički prijevod iz svake države članice EU-a. Pobjednici će u proljeće 2018. biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada u Bruxelles. Glavna uprava za pismeno prevođenje snosit će troškove puta i smještaja za jednog pobjednika, jednu odraslu osobu u pratnji i jednog nastavnika iz svake države članice.


Želimo mnogo uspjeha i sreće našim učenicima!

Više informacija o natjecanju možete pronaći na poveznici: https://ec.europa.eu/info/education/juvenes-translatores_hr .

Tekst i foto: Srednja škola Ploče