Ostalo

NAŠE GORE LIST: Jelena Shuman uspješna je američka dizajnerica interijera

Narona je bila grad između današnjeg Metkovića i sela Vid, utemeljena u 3. stoljeću prije Krista, u čiju je čast dizajnerica interijera Jelena Shuman prije 11 godina nazvala svoju tvrtku Narona Design.

Time je 39-godišnja dizajnerica s američkom adresom odala čast Kominu i Pločama, neretvanskim mjestima odakle je podrijetlom, a trenutačno kod kuće provodi godišnji odmor s 11-godišnjim sinom Markom, želeći da i njezin dječak doživi bezbrižnost i ljepotu malih dalmatinskih mjesta.

– Nema ništa ljepše od odrastanja uz prekrasnu prirodu i plodove izrasle na mediteranskom suncu, uz svježe ulovljenu ribu i toplinu obitelji, a s terase naše kuće u Kominu, gdje sam provela najranije djetinjstvo, pogled je pucao na cijelu neretvansku dolinu. Ta slika, kao i mirisi i okusi moga kraja, svuda me prate i doživotno će živjeti u mojem sjećanju: djedov prošek, vino i pršut, svježe toplo mlijeko za doručak, smokve i rajčice iz bakina vrta. Moje djetinjstvo bilo je predivno: vozila sam skateboard, trčkarala sa psom Ogijem, igrala se s vršnjacima i trenirala rukomet te stekla prijatelje za cijeli život – prisjeća se Jelena Shuman idiličnog odrastanja uz djeda Marka i baku Mariju, tatu Miru, mamu Višnju i brata Antu.

Umjetničku crtu, pak, povukla je po maminoj strani: djed Ante Šandor, iz malog mjesta Šarić Struge, završio je školu za tekstilnog majstora i bio prodavač namještaja u Pločama. Njegova supruga Vinka bila je vješta krojačica, kojoj bi dolazile klijentice da im osmisli kreacije i sašije po mjeri. – Kad bi djed došao po mene u vrtić i odveo k sebi na posao, skakala sam po madracima i udisala miris novog namještaja, skrivala se po ormarima i igrala pred ogledalima. Njegova kuća bila je predivno i moderno uređena, s probranim namještajem i zidnim tapetama. Od bake sam naučila krojiti, šivati, plesti, vesti goblene i heklati, što je samo produbilo moj smisao za estetiku i modu – otkriva Jelena, koja je početkom rata, s 15 godina, doputovala obitelji u Sacramento.


Na sveučilištu California State završila je dizajn interijera, a kako ju je moda uvijek zanimala, u večernjoj je školi završila i modni dizajn. Kada je 2001. diplomirala, počela je raditi za arthitektonski ured CHD Architekts, a potom je prešla u Benning Design, gdje isključivo osmišljava interijere – uglavnom restorana i barova. – Uvijek sam bila kreativna i imala oko za slikarstvo, čak su moji radovi bili izloženi u hodnicima škole. Voljela sam i matematiku i geometriju, tako da je dizajn interijera bio spoj moje umjetničke žice i sklonosti prirodnim znanostima – govori dizajnerica čiji su projekti prisutni na Zapadnoj i Istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Tako je sudjelovala u projektima 33 Bistro, Blue Cue Centro, R Bar i Bernardo Café u Sacramentu, a kad se prije šest godina doselila u New York, najviše je surađivala s dizajnerskim studijima Nicole Fuller (dobitnice četiri International Property Award i s Vogueovom preporukom za dizajnerski talent) i s Juan-Pablom Molyneuxom, čileanskim dizajnerom sa studijima na Upper East Sideu u New Yorku i Le Marais u Parizu, čuvenim po osmišljavanju interijera luksuznih zgrada i palača za katarsku kraljevsku obitelj.

– Dizajn je poput živog organizma, u čijem rastu sudjeluješ i pratiš ga. Veliki mi je izazov potpisivati milijunske projekte uređenja njujorških ureda ili privatne rezidencije klijenata, imati slobodne ruke u biranju namještaja i sitnica, juriti na sastanke… Odgovara mi ta dinamičnost i po tome je New York idealan grad za mene i moj posao – govori Jelena Shuman, kojoj ništa nije teško napraviti da zadovolji klijentove želje: od surfanja internetom, davanja ponude za neki raritetni predmet do obilaska antikvarijata i vrlo popularnih uličnih rasprodaja namještaja. Pamti da je najskuplji komad koji je naručila za jedan penthouse bila slika Iana Davenporta vrijedna 100.000 dolara.

Među novijim poslovima radila je kao gostujuća dizajnerica u epizodi serijala “Room Crashers” na TV programu za nekretnine, renovacije i dizajn HGTV-a, a ponosi se što potpisuje i projekt bara “Nocturno” za čuveni koktel-bar “Employees Only”. Sa sinom živi u Williamsburgu, hipsterskoj i umjetničkoj četvrti Brooklyna, a kad je maleni kod tate Jasona Jarosza, glazbenika i umjetnika specijaliziranog za izradu murala, Jelena s prijateljima odlazi na koncerte ili večere. – Obožavam New York i planiram u njemu živjeti, ali bih voljela dio vremena provoditi i u Hrvatskoj, u svojoj Dalmaciji. Htjela bih i raditi u Hrvatskoj, a san mi je renovirati vilu Šeherezadu u Dubrovniku. Nepopravljivi sam romantik i obožavam tu vilu, sagrađenu u art deco stilu dvadesetih godina, u kojoj je za posjeta Dubrovniku odsjela jedna od najljepših glumica Elizabeth Taylor – rekla je dizajnerica interijera.

www.vecernji.hr