Grad i okolica

Naplatne kućice i plaćanje gotovinom odlaze u povijest: Evo što će se dogoditi s radnicima

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je stati na kraj kilometarskim kolonama i najavilo potpuno novi sustav naplate cestarina. Naplatne kućice i plaćanje gotovinom tako odlaze u povijest.

No, što je s radnicima? O svemu je Danas upitao Hrvatske autoceste (HAC).

” Što se tiče radnika na naplatnim postajama, jedan dio radnika otići će u mirovinu, jedan dio će otići kroz sustav poticajnih otpremnina, dok će jedan dio ostati na poslovima nadzora i kontrole i drugim pozadinskim poslovima”, rekli su.


Pojašnjavaju i kako se o novom sustavu kontinuirano komunicira od 2019. kada je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture javno predstavilo projekt novog sustava naplate cestarine u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora u suradnji sa Svjetskom Bankom.

ovi sustav naplate bit će, ističu, kombinacija dvije suvremene i provjerene tehnologije. Naplata putem modernije verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i naplata putem automatskog sustava očitanja registarskih oznaka.

Nema više rampi

U HAC-u su uvjereni da će ta oba načina korisnicima omogućiti slobodni protok bez zaustavljanja.

“Novi sustav naplate cestarine temelji se na slobodnom protoku s više voznih trakova, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja. Dakle, s uvođenjem novog sustava naplate cestarine više neće biti rampi pa se očekuje da bi sve trebalo biti brže i bez gužvi”, kažu nam u HAC-u, te dodaju kako su aktivnosti oko novog sustava naplate cestarine u tijeku.

“Završeno je istraživanje tržišta koje je pokazalo da na europskom tržištu postoje gospodarski subjekti koji u potpunosti mogu zadovoljiti traženu tehničku sposobnost. Raspisivanje javnog natječaja za novi sustav očekuje se uskoro”, naglašavaju za Danas.hr.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi