Ostalo

Nakon 8 godina ponovno otvoreno radno mjesto zdravstvene voditeljice u Dječjem vrtiću Ploče

Nedavni slučaj pacijentice iz Komina kod koje je utvrđeno da ima ospice, uzbunio je javnost Grada Ploča i okolice. Broj osoba kod kojih su potvrđene ospice popeo se na osam, a kod dvoje pacijenata još postoji sumnja na ospice od kojih je jedno dijete. Pojavom ospica, razvila se šira tema o zdravstvenoj zaštiti svih pacijenata, posebno djece, koja su o ovom slučaju najosjetljivija populacija. Primjerice, kolektivi poput vrtića, mjesta su gdje se ovakve bolesti često mogu razviti u razinu epidemije, pa je svaki dodatni oprez dobrodošao.

Implementaciju zdravstvene zaštite u vrtiće, koja je definirana Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi, zagovarali su kandidati liste Nike Orepića još prošle godine u predizborno vrijeme.

„Ponosni smo što je nakon 8 godina ponovno otvoreno radno mjesto zdravstvene voditeljice te na taj način osigurana prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Ne smijemo dozvoliti da ovakvo radno mjesto ikad više bude dovedeno u pitanje, a kamoli posve ukinuto u ustanovi ovog tipa. Bezkompromisna zdravstvena zaštita najmlađih, bio je naš osnovni cilj, kad govorimo o sustavnom razvoju rada predškolskih i školskih ustavnova. Živimo u dosta burnim vremenima, turistička smo zemlja, stoga je šokantna činjenica kako naša županija, posebno grad Dubrovnik prednjači po broju necijepljene djece. – rekla je Ivana Miličević, predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Ploče.


„Moramo ustrajati u razumnim odlukama, gledati na probleme iz različitih gledišta, te konzesusom provoditi zajedničke ciljeve za dobrobit svih građana. Roditelji, ali i svekupno pučanstvo, mora biti uključeno u sve sfere odgoja djece, a naša je zadaća da omogućimo ponajbolje uvjete za to.“ – zaključila je Miličević.

Program preventivne zdravstvene zaštite ima za cilj formiranje zdravog, zadovoljnog i bezbrižnog djeteta. Preventivna zdravstvena zaštita realizira se različitim aktivnostima predviđenim planom i programom u skladu sa potrebama djeteta, a kroz svakodnevni rad poduzimaju se mjere u cilju očuvanja zdravlja i sprječavanja nastanka i širenja bolesti.

A.V.