Ostalo

Najava akcije „Poštujte naše znakove“

poštujte naše znakove by liburnija.net

Početkom nove školske godine, tijekom mjeseca rujna 2015. g., Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodit će akciju „Poštujte naše znakove“. Akcija se na razini cijele Hrvatske provodi već dvadesetu godinu zaredom, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.
Kao i prošlih godina, početkom ove školske godine, s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola, u sklopu navedene akcije, policijski službenici posjetit će prvašiće u njihovim školama i pokazati im kako se treba ponašati u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semoforima, kretanje nogostupom), a tom će prilikom dobiti i prigodne poklone za školu. Također, policijski službenici prisustvovat će prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda osnovnih škola, na kojima će roditeljima, u kratkim izlaganjima, izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
Tijekom mjeseca rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.
S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za održavanje prometnica, policijski su službenici, već tijekom kolovoza, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola.

Ovo su neki od savjeta policije djeci, roditeljima i vozačima:
Draga djeco!
Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!
Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke!


Cijenjeni vozači!
U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!

Tekst: PU Dubrovačko-neretvanska
Foto: liburnija.net