Ostalo

MT pločice ne namećemo ni vlastitim sugrađanima, a kamoli susjednim lokalnim samoupravama!

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji izašao je veliki članak u kojemu se problematizira zahtjev Grada Metkovića prema MUP-u, a kojim je traženo uvođenje registracijskoga područja Metković, tj. MT pločice. Kako dobivanje registracijskih oznaka MT u ovakvoj socijalnoj i gospodarskoj situaciju ne smatramo uopće važnim pitanjem koji zaslužuje toliku medijsku pozornost te kako u spomenutom članku stoji niz netočnosti i proizvoljnih zaključaka, ovim obraćanjem želim javnosti objasniti o čemu je riječ.

Budući da se prema MUP-ovoj odluci 1. srpnja mijenja izgled registracijskih pločica na vozilima, željeli smo građanima Metkovića omogućiti da na svojim vozilima imaju registracijsku oznaku našega grada, naravno onima koji to žele. Prihvati li Ministarstvo prijedlog Grada Metkovića, građani nakon uvođenje novih pločica neće morati mijenjati stare. Dakle, pločice MT koristile bi se samo na novoregistriranim vozilima ili u slučaju kad bi građani sami tražili tu promjenu i to prema važećemu cjeniku, a nikako za spominjanih tisuću kuna. Prema najavama iz Ministarstva registarska oznaka više neće biti vezana za mjesto prebivališta vlasnika vozila pa će netko iz Metkovića moći odabrati oznaku Zagreba. Uglavnom, građani neće morati mijenjati registarske pločice i izlagati se nepotrebnu trošku.

Naša namjera nikada nije bila nametati MT pločice bilo kojemu građaninu Metkovića, a posebno ne drugim jedinicama lokalne samouprave pa nas posebno čude reakcije iz drugih gradova. Najžešće reakcije političkih stranaka došle su iz Vrgorca, gdje se ovu nevažnu inicijativu željelo prikazati kao nekakvo posezanje Metkovića prema Vrgorcu. Svjesni smo da je Vrgorac uvijek više gravitirao prema Splitu i Makarskom primorju, a reakcije iz vrgorskoga SDP-a i HDZ-a držimo predizbornim igrokazom kojim se želi uvesti smutnju i umanjiti značaj potpore koju gradonačelnik Metkovića Božo Petrov pruža vrgorskoj Nezavisnoj listi mladih.


Vrgorskomu SDP-u i HDZ-u poručujemo da Vrgorac ne treba braniti od Metkovića nego od Središnje vlasti u Zagrebu koja je Vrgorcu oduzela mnoge važne institucije, ali i status povlaštenoga brdsko-planinskog područja. Gradu Vrgorcu želimo biti samo prijatelji i dobri susjedi, bez ikakvih pretenzija i želje da Vrgorac postane dio nekakve metkovske mini-regije. Rečeno za Vrgorac odnosi se i na sve ostale gradove u dolini Neretve koji, također, mogu u MUP-u tražiti svoja registracijska područja. Dakle, MT pločice ne namećemo ni vlastitim sugrađanima, a kamo li susjednim lokalnim samoupravama!

Nikola Grmoja, zamjenik gradonačelnika Metkovića