Ostalo

MIRO JOVICA ZA SLOBODNU: “Proljeće je vrijeme buđenja predatora, izbrusite svoje tehnike!”

Grupiranjem sitne ribe i približavanjem obali, pretežno papaline i gavuna koji su pokretači većine zbivanja u proljetnom razdoblju, počinje i proces intenzivne ishrane svih predatora. Tako se ulovi, zbog kojih je trebalo ustajati u zoru ili ići iz sutona u noć, sada mogu očekivati doslovno u svako doba dana. Topwater prezentacije sada rijetko prolaze nezapaženo, što je za mnoge predatore zbog njihove urođene znatiželje uglavnom i kobno, piše naš Miro Jovica za Slobodnu Dalmaciju. 

POPPERI I DUHOVI

Meni omiljena lovina u proljetnom razdoblju je brancin. Buđenje nakon mrijesta i njegovo agresivno ponašanje donose mi jako puno zabave na površini. Svi se predatori, pa tako i brancin, u proljetnom razdoblju pretežno hrane spomenutom papalinom ili gavunima. Zato većina ribolovaca i poseže za manjim varalicama, koje uglavnom daju i puno bolje rezultate.

Istina je da brancini naprosto obožavaju male varalice duge maksimalno do 100 milimetara. Agresivnom i brzom prezentacijom postižu se izvrsni rezultati, što je zapravo suprotno jesenskom razdoblju godine. Ja osobno u ovo doba godine veliku prednost dajem malim popperima bijelih dekora ili raznih nijansi svijetlih ghost dekora.


Brancina generalno nije teško pronaći. On je posebna riba, teritorijalna riba koja voli štititi svoj prostor, pa ga se uvijek može očekivati na naglim prijelazima u dubinu ili raznim isturenim dijelovima obale neravnog dna s većim dubinskim oscilacijama. Posebno se zadržava na izlazima ili račvanjima kanala, kao i na ušćima rijeka.

Iako je brancin generalno priobalna riba koju možemo očekivati duž cijele obale, postoje mikrolokacije na kojima je njihova populacija nešto veća. Na takvim ga je mjestima, naravno, nešto lakše loviti jer ga zbog konkurencije prirođena znatiželja često natjera da pokupi varalicu i kad nije toliko gladan, i to u svako doba dana i noći.