Ostalo

Ministrica s ravnateljima: Roditelji ubuduće neće moći neograničeno pisati ispričnice svojoj djeci

Kao što je i najavila, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, u sklopu turneje projekta “Škola za život”, susrela se danas na splitskom Medicinskom fakultetu s oko 200 ravnatelja osnovnih škola s područja četiriju dalmatinskih županija, prenosi portal Slobodne.

– Sve je spremno za početak reformi u školama, a ovo je prilika da s ravnateljima utvrdimo gradivo i odgovorimo na pitanja koja ih zanimaju. Informacije s terena govore da je oprema dijelom stigla u škole, udžbenici su na putu prema školama, a dobar dio osmoljetki, odnosno više od pola njih, već je dobio udžbenike koji će učenike u rujnu dočekati u klupama.

Susreti s ravnateljima prilika su i da kažemo da je eksperimentalni program uspješan, uz konkretne podatke. Oko 7500 roditelja učenika koji su u eksperimentalnom programu, znači 90 posto njih, izrazilo je većinom zadovoljstvo novim programom – kazala je ministrica Divjak uoči sastanka s dalmatinskim školskim čelnicima.


Tijekom susreta s vodećim ljudima obrazovnih ustanova od Velebita do Konavala stavila je naglasak na autonomiju škola i nastavnika, ali i na poboljšanje statusa učitelja i nastavnika u društvu kroz edukacije, te izmjenu pravilničke regulacije koja će administrativno rasteretiti, ali ostaviti učiteljima više vremena da se bave svojim najvažnijim poslom i pozivom – podučavanjem.

– Prvi put uveli smo nagrađivanje učitelja, borimo se za povećanje plaća ovisno o složenosti poslova, kao i da prosvjetari dobiju status službene osobe. Najbolje učitelje ćemo nagrađivati napredovanjem, dodacima na plaću i obračunskim koeficijentima, a saslušat ćemo i sindikate.

Novost je i da ćemo uvesti izmjene u opravdavanja učeničkih izostanaka od strane roditelja koji su do sada neograničeno pisali ispričnice svojoj djeci, a ukupan broj izostanaka porastao je za oko 20 posto. Ideja je da ubuduće roditelji mogu opravdati djecu samo za nekoliko dana u polugodištu, a ako učenik bude duže odsutan, po primjerice 10 dana, svakako treba ići liječniku, ne samo zbog ispričnice – rekla je Divjak.

Tijekom susreta s ravnateljima osnovnih škola ministrica i njezin glavni savjetnik Marko Košiček predstavili su u svojim izlaganjima ključne elemente reforme te odgovarali na pitanja čelnih ljudi osmoljetki s ciljem utvrđivanja gradiva o reformi uoči početka nove školske godine.

– Proces reformi u školama nije utrka na sto metara, nego maraton za koji se treba pripremati i očekivati da povremeno naiđemo na probleme koje treba zajedno rješavati – slikovito je naglasila ministrica.

Slobodna Dalmacija