Ostalo

Međunarodni dan muzeja

dan muzeja 2015. by osnovna škola

Ove se godine obilježila tridesetpeta obljetnica Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj. Ova manifestacija ima za cilj promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvještavanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju.

Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljenim projektima uključila se i naša škola. Glavna tema ovogodišnjeg Dana muzeja bila je „MUZEJI ZA ODRŽIVO DRUŠTVO“, gdje muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvještavanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima.

Tako je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i završetka 20. edukativne muzejske akcije „Održivost“ u Arheološkom muzeju Narona bila predstavljena izložba dječjih i učeničkih radova, nastalih na radionicama u sklopu muzejskog programa „Zemlja, voda, zrak“. U programu su sudjelovala djeca i učenici iz vrtića i škola s područja gradova Metkovića, Opuzena i Ploča. Izložba će upozoriti posjetitelje da je dolina rijeke Neretve osjetljivo i iznimno vrijedno prirodno i kulturno-povijesno područje, te ih upoznati s održivošću u području kulturne i prirodne baštine, te pri korištenju prirodnih resursa.


Naši vrijedni predstavnici bile su učenice Likovne grupe i Mladih povjesničara: Željka Herceg, Ina Žderić, Matea Prlić, Helena Sršen, Kristina Markota, Patricia Mateljak i Ramona Jakovljević s voditeljicama, nastavnicama Marijom Čupić Sentom i Adrianom Kostanić Burić. Likovnost su povezali prošlošću s temom zraka i izradom jednog od prvih letećih sredstava- letećim balonom na vrući zrak.

Tekst i fotografije: os-vnazor-ploce.skole.hr