Grad i okolica

Među dobitnicima rektorove nagrade 2 Pločanke!

U veljači ove kalendarske godine raspisan je natječaj za Rektorovu nagradu na Sveučilištu u Zagrebu za 2021./2022. Prijave su trajale do konca lipnja, a svečanost dodjele Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022., koju je dobilo 176 nositelja u šest kategorija, održana je krajem rujna na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Damir Boras čestitao je nagrađenima i poželio im uspjeh u karijeri te kazao: “One su vaš ulaz u znanost i potvrda vaše kvalitete. Budite ponosni na njih”.

Među 176 dobitnika u imamo čak dvije Pločanke:  Teu Burić, studenticu šeste godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Karlu Žulj, studenticu pete godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


GALERIJA PLAKATA NAGRAĐENIH RADOVA, POPIS DOBITNIKA REKTOROVE NAGRADE

U razgovoru s dobitnicima najviše su nas zanimale teme radova , a naše su sugovornice bile poprilično iscrpne u svojim odgovorima i hvala im na tome!  

 Tea Burić

Rektorova nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici pripala je i članovima sekcije za dentalnu traumatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osnovane 2022. godine. Nagrađeni projekt “Dan dentalne traumatologije” organiziran je kao cjelodnevno međunarodno događanje, sastavljeno od 8 predavanja te radionice. Zbog hibridnog oblika izvođenja predavanja (uživo i online), događaj je bio otvoren i za sve strane studente,kao i za strane predavače iz Međunarodnog udruženja za dentalnu traumatologiju (IADT). Tako je ove godine projekt ugostio predavače sa King’s College-a u Londonu, Medicinskog fakulteta u Grazu te fakulteta Dentalne medicine iz Rige. 

I ove akademske godine planiran je nastavak projekta Dana dentalne traumatologije te uključivanje sekcije u daljnje projekte i istraživanja. 

 Karla Žulj

 Zdravo sveučilište promotivno-preventivni je program Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu čiji sam koordinator za oralno zdravlje i društvene mreže. Program je nastao s ciljem osnivanja studentske ambulante. Na društvenim mrežama Zdravog sveučilišta studenti mogu dobiti informacije o osiguranim besplatnim i lako dostupnim pregledima, testiranjima i cijepljenju. U svrhu promicanja zdravlja, organiziramo različite projekte i radionice, a najveći u prošloj akademskoj godini bio je upravo projekt I nastavnici/e promiču zdravlje. 

Projekt I nastavnici/e promiču zdravlje dobitnik je Rektorove nagrade u kategoriji „Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici“. Projekt je osmišljen kao ciklus vršnjačke edukacije za studentice i studente, buduće obrazovne djelatnike, o temama vezanima uz zdravlje. 

Multidisciplinarni projekt podijeljen je u tri glavne podcjeline: mentalno zdravlje, spolno zdravlje te tjelesno zdravlje i prehrana. Recenziralo ga je desetak stručnjaka, docentica, doktorica i doktora znanosti, čime smo uspjeli povezati iskusne stručnjake iz područja zdravstva s budućim djelatnicima sustava odgoja i obrazovanja koji će svoj rad posvetiti djeci, budućnosti svakog društva. 

Čast mi je biti član Zdravog sveučilišta s toliko divnih ljudi koji pokrivaju znanja različitih sastavnica našeg Sveučilišta i inspiracija su za ostvarenje budućih ciljeva za dobrobit toliko velike zajednice kao što su to studenti Sveučilišta u Zagrebu.

Nije zanemariv ni uspjeh Sunčice Matić – dobitnice dekanove nagrade na Pravnom fakultetu, koju smo također kontaktirali .

Sunčica Matić

Projekt Mijenjajmo znanjem na kojem sam radila u akademskoj 2021/2022 godini razvijen je i podržan od strane studentske udruge Meritokrat koja je osnovana na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

 Cilj projekta je bio na jednostavan i razumljiv način objasniti pojmove iz područja ljudskih prava, ustavnosti, državnosti i Europske unije putem edukativnih i interaktivnih radionica i stručnog skupa. U sklopu projekta osmišljene radionice i parlamentarne debate održane su u suradnji s profesoricom Sociologije i Politike i gospodarstva Zlatom Paštar i zagrebačkom Prvom gimnazijom, a Stručni skup na kojem su sudjelovali prosvjetni radnici iz 19 županija održan je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. 

Projekt Mijenjajmo znanjem zamišljen je kao višegodišnji projekt koji će iz godine u godinu nastojati rasti i obrađivati nove teme. Ono što me posebno veseli jest da su upravo ove radionice i debate uspjele motivirati mnoge maturante na upis Pravnog fakulteta te se nadam da će se i upravo neki od njih priključiti radu na ovom projektu.

Vjerujemo da će vas inspirirati ove priče, koje pokazuju kako se rad, trud i želja za uspjehom isplate! 

Dobitnicama čestitamo na uspjehu i želimo vam puno sreće i uspjeha u budućnosti!

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi