Ostalo

Mario ima 3 godine, već mjesecima leži u bolnici i sutra mu je rođendan

Na adresu redakcije stigao je mail zabrinute tete trogodišnjeg teško bolesnog dječaka koja je uputila apel za pomoć. Naime, njezin se nećak gotovo cijeli svoj kratki život bori s teškim zdravstvenim problemima zbog kojih je većinu vremena prikovan za krevet. Nakon operacije pluća čeka ga teška i opasna operacija srca, no roditelji su na rubu financijskih mogućnosti.

Upravo iz tog razloga, a i zato što će Mario u subotu, 12. studenog, proslaviti tri godine, teta se obratila javnosti za pomoć. Obitelj više nije u mogućnosti financirati liječenje sina, nedostaju im razne higijenske potrepštine, a o lijepoj proslavi rođendana trenutno mogu samo sanjati.

Pročitajte njihovu priču i kroz kakve je sve grozote mali Mario već prošao, a na dnu ćete pronaći broj računa na koji možete uplatiti bilo kakvu novčanu pomoć.


‘Naša priča počinje 12. studenog 2013. godine rođenjem tada zdravog dječaka Marija. Rođen je carskim rezom na Sv. Duhu i nakon nekoliko dana boravka u bolnici pušten kući s ocjenom 10. Sve što su roditelji primijetili i na što su u više navrata upozoravali pedijatricu, bilo je to da je Mario dosta mirna beba, ali u tome nitko nije vidio problem.

Nakon samo mjesec dana Mario je iznenada poplavio i počeo gubiti zrak. Mama ga je hitno odvela kod pedijatrice i od tada je, nažalost, sve krenulo po zlu…

Kod pedijatrice je Mario odmah prebačen u kola hitne pomoći, spojen na kisik i odvezen u bolnicu. Nakon samo dva dana boravka u bolnici i disanja uz pomoć kisika spojen je na respirator te nakon nekog vremena i na oscilator. I tako je ostalo idućih pet mjeseci.

Nakon mnogih pregleda doktori su utvrdili da su Mariju pluća u katastrofalnom stanju. Nakon nekog vremena ustanovili su i problem sa srcem. Pokušavali su ga odvojiti od aparata, ali nažalost nije išlo.

Problem Marijovog današnjeg stanja je upravo sve što je prošao u cijelom tom periodu pa sve do danas. Dobio je sepsu, temperaturu od 41,5,došlo je prestanka rada bubrega, kroničnog oštećenja jetre, oštećenja pluća, zatajenja srca, te velikog oštećenja mozga. Doktori su tada davali male nade za ikakav oporavak, ali Mario se izvukao iz krize.

Danas se nalazi u bolnici Rebro. Doktori su mu napravili operaciju podvezivanja plućne aorte, misleći da će mu taj zahvat omogućiti da napokon sam udiše život. Nažalost, to nije bilo dovoljno, te su mu morali ugraditi kanilu, koju ima još uvijek i za koju se ne zna do kada će mu biti potrebna.
Sljedeći korak, onaj najopasniji, je operacija koja ga tek čeka. Zatvaranje VSD-a (rupa na srcu).

U svezi s tim prenosim riječi Marijove majke iz razgovora s doktorom:

‘Ovo je moja priča! Rođen sam 12. studenog 2013. na Sv. Duhu s apagarom 10/10. Mjesec dana sam bio doma i točno 12. prosinca 2013. sam poplavio, mama me odvela pedijatrici. Tad mi je stalo srce i tad su me reanimirali. Zatim su me prebacili u zaraznu bolnicu gdje su me stavili na respirator, zatim oscilator. Tad su mi otkazala jetra, bio sam na dijalizi, pa su mi otkazali bubrezi i dobio sam teško oštećenje mozga. Imao sam i sepsu i žuticu i temperaturu 41,5. Zatim pothlađenost te sam onda prebačen na Rebro gdje su me operirali, tj. radili mi banding plućne aorte, zatim su me pokušali skinuti od aparata, al nije išlo. Dobio sam kanilu, ali se pojavila i masa bakterija pa su me vratili u zaraznu. Izlječili smo bakterije smo se vratili na Rebro. Sad moram operirati VSD rupu na srčeku, ali se doktori boje jer mi treba u šali zaustaviti srce i staviti ga na mašinu. Usto trebam dobiti neke iznimno rijetke lijekove koji mogu aktivirati bakterije koje nosim u sebi. Tad mogu dobiti sepsu i umrijeti ako me ne operiraju, tj.ako ne probaju, nema mi spasa. Osim toga, zadnji mi je trenutak krenuti s vježbama za mozak.

To je moja priča… Heroj Mario Čeh Ujdur’

Roditelji se, sada nakon pola godine Mariovog boravka u bolnici, nalaze u financijski nezavidnoj situaciji.

Ovim putem vas pozivamo da u skladu sa svojim mogućnostima i željama pomognete obitelji Čeh Ujdur kako bi omogućili Mariju sve što mu bude potrebno za daljnje liječenje i oporavak.

Uplate možete izvršiti na račun HR3724020063102578894 otvoren u Erste banci, na ime Niko Ujdur. U svrhu uplate naznačite da se radi o pomoći za liječenje i oporavak Marija.’

 

Tekst: www.jutarnji.hr
Ilustracija: Oleg Moskaljov/CROPIX via jutarnji.hr