Ostalo

Luka Ploče s Cesaricom započela nautički biznis

Luka Ploče je preko svoje tvrtke Pločanska plovidba započela nautički biznis. Za početak je kupljen brod Cesarica III, star osam godina. Takav brod kupljen je ciljano, kako bi, između ostaloga, poslužio za obučavanje mladih ljudi za rad na njemu i održavanje. Brod je dugačak 16,10 metara, a širok je preko 4,5 metara. Ima četiri moderne kabine za goste, posebnu skipersku kabinu, pet WC-a i registriran je za 12 osoba. Luka Ploče iduće godine planira kupiti još dva ovakva broda.

Isplovljavat će s pločanske rive, a gostima koji stižu s splitskoga ili dubrovačkoga aerodroma biti će osiguran besplatan prijevoz. Upravo je pozicija Ploča jedan od aduta s kojim računaju pokretači nautičkog biznisa. Ploče se nalaze između Splita i Dubrovnika, ne predaleko od tih gradova, kao ni od Mostara i Međugorja, uz neretvansku deltu i Baćinska jezera. Glavne destinacije biti će Korčula, Vela Luka, Vis, Komiža, Lastovo, Mljet i Hvar. Najam broda u sezoni kreće se od četiri do pet tisuća eura tjedno. Iako je brod tek nabavljen, već je iskazan veliki interes za plovidbu.

Tako je odmah rezervirano pet tjedana u ovoj sezoni, a s obzirom na količinu upita koji svakodnevno stižu, u Pločanskoj plovidbi, koja je vlasnik broda, zadovoljno trljaju ruke. Prvi gosti biti će Englezi i Nijemci. Čelni čovjek Pločanske plovidbe Teo Marinović očekuje da će ovaj, kao i brodovi koji će uskoro stići, povećati turističku ponudu Ploča i promijeniti izgled grada. „Što više jedara i turista, te sadržaja vezanih uz nautiku može Pločama donijeti samo dobre stvari“, rekao je Marinović.