Ostalo

‘Leptirićima’ stiže 80 tisuća kuna

Udruga cerebralne i dječje paralize “Leptirići” koja okuplja djecu iz doline Neretve predstavila je projekt “Obrazovanje za sve” koji je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Riječ je o bespovratnim sredstvima projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./2016.. Resorno Ministarstvo najboljim projektima udruga na razini Hrvatske planira dodijeliti 8,8 milijuna kuna, a “Leptirićima” je namijenjeno 80 tisuća kuna.

Program je počeo svetom misom za zdravlje članova udruge u crkvi svetoga Vida koju je predvodio mjesni župnik u Vidu don Mladen Margeta. Zatim su djeca u pratnji roditelja posjetila Arheološki muzej Narone, a druženje je nastavljeno vožnjom u neretvanskoj lađi do izvora rijeke Norin u Prudu.


U sklopu projekta koji drugu godinu zaredom provodi Udruga “Leptirići”, a financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, stigla su i tablet računala s torbicama.

Računalima će se opremiti prostorije udruge u Metkoviću i Pločama, udruga “Sunce moje malo” u Opuzenu i posebni odjel učenika koji nastavu pohađaju po čl.12 u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću.

Udruga “Leptirići” djeluje šestu godinu s ciljem promicanja i poboljšanja kvalitete života djece s cerebralnom paralizom i teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom na području doline Neretve. Kontinuirano se provodi edukacija i rehabilitacija djece i roditelja s logopedom, defektologom, fizioterapeutom, a tu su i pomoć u učenju, savjetovanje, radionice, igraonice, druženja i hodočašća.

– Podizanje djece s teškoćama u razvoju te briga i skrb o njima predstavlja razne izazove roditeljima koji često zanemaruju vlastite životne potrebe te odustaju od planiranih aktivnosti. Roditelji djece s teškoćama često su u ulozi skrbnika 24 sata dnevno, pa unatoč njihovoj ljubavi ta briga može biti iscrpljujuća – kazao je predsjednik Udruge “Leptirići” Alen Kešina.

Tekst: Stanislav Soldo
www.dubrovacki.hr