Grad i okolica

LEGENDARNE RUPE ODAVNO NEMA, PRODAJE SE!

Jedno od legendarnih, mitskih mjesta školskog, a i općenito pločanskog sporta, popularna Rupa kod stare škole, odavno nije u funkciji.

Dugo vremena zapuštena, odnedavno je zatrpana i na prodaju je. Tako stoji na oglasu zakucanom na deblu jednog od okolnih borova. Rupa je popunjena, zatrpana materijalom nastalim nakon rušenja zgrade u kojoj su nekad bile Gimnazija i Škola učenika u privredi. Još uvijek „uzgor“ stoje dvije zgrade Osnovne škole, te su sa srušenom zgradom okruživale Rupu, igralište ili igrališta na kojima se odvijala nastava Tjelesnog odgoja svih škola.

Prodaje se!

Uvijek je u Rupi bilo živo i puno školaraca, u OŠ nastavnici Tjelesnog bili su tada Frido Šuman i Mile Gamulin. Igrao se rukomet i mali nogomet, na dvije vatre. Nižim razredima, do četvrtog, Tjelesni su naravno držali njihove učiteljice odnosno učitelji. U Rupi je začeta pločanska košarka, klub su osnovali gimnazijalci 1973.godine, a košarku su počeli učiti na satovima Tjelesnog pod vodstvom profesora Krešimira Oršulića. Čini mi se, ako me sjećanje ne vara, da je prije Oršulića Tjelesni u Gimnaziji držao gospodin Ranko Matutinović, a u Školi učenika u privredi gospodin Ante Gašpar pa Oršulić. Gimnazijalci su bili jutarnja smjena, popodnevna učenici ŠUP-a.


Nekad je tu bila naša Rupa..
Nema više legendarne Rupe..

Jedna slika iz tih dana ostala mi je u sjećanju, šahovski dvoboji školskog domara gospodina Jerke Marinovića i nastavnika Ranka Matutinovića, smjestili bi se kod stepenica koje su vodile u Rupu. Znao bi im se pridržiti profesor Petar First, nekada i Paviša Viskić, tada učenik. A, mi smo uživali skačući po Rupi, bio to nogomet ili košarka.

Rupa je u biti bila mali sportski centar, do Močvare 1977.godine, središnje mjesto sportskih zbivanja. Najviše su je koristili košarkaši koji su tu trenirali i igrali sve utakmice. Bio je uvijek vruć i žestok teren za gostujuće momčadi. Meni je oduvijek prostor Rupe bio idealan za uređenje u centar za male sportove, uz nevelika financijska sredstva.

Na mjestu su još zgrade stare OŠ.

A, sada je tu gdje je, na prodaju kako sugerira već spomenuti oglas. Naravno, vlasnik tog prostora ima pravo raspolagati njime kako želi, meni jednostavno, uz nekoliko prijašnjih i sadašnjih fotografija, nostalgični povratak u dane slave Rupe. (jv)

Iz dana slave Rupe, 1972. godine košarkaške momčadi Gimnazije i ŠUP-a.
Gimnazijsko finale u malom nogometu 1974. godine, naravno u Rupi.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi