Ostalo

Krah pregovora, prosvjetari napustili sastanak: Sutra štrajka Grad Zagreb i Dubrovačko – neretvanska županija

Sutra neće biti nastave u školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najavili su prosvjetari koji su napustili sastanak u Ministarstvu rada. Poručili su Vladi da oni i dalje stoje kod svojih zahtjeva te da nastavljaju sa štrajkom.

Završio je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji su raspravljali o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Sastanak je počeo u 10 sati u u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, priopćili su iz MHS-a.

“Nakon uvodnih rečenica postavili smo pitanje: ima li Vlada termin za rješavanje naših zahtjeva. Nakon razmišljanja dobili smo odgovor da Vlada ne zna. To su rekli i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Aladrović. Njih doživljavam kao Vladu. Javno objavljuju kako rješavaju pitanje zaostajanja plaća. Mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati”, kazao je Branimir Mihalinec.


“Premijer treba rješavati probleme, a ne skrivati se”, kazao je. “Ovaj izlazak sa sastanka bio je simboličan. Dovoljno je predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici”, dodao je.

“Ostajemo pri našim zahtjevima. Ignoriranjem problema produljuje se sukob”, kazala je Sanja Šprem. “Moja je plaća puno, puno manja, manja je od plaće njegova pomoćnika”, kazala je Šprem na pitanje je li njena plaća veća od premijerove.

“Štrajk ne jenjava. Za potrese su krivi oni koji sjede u Vladi”, dodala je.

“Sve opcije su na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati”, kazao je prije sastanka predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić o tome hoće li i policajci u štrajk. Kazao je i da su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službama te će i dalje tražiti povećanje koeficijenta.

Ministrica Blaženka Divjak govorila je o nadoknadi izgubljenih dana nastave u školama te poručila da se mora razgovarati.

“Dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga. Jedan od načina jest produljivanje školske godine”, rekla je Divjak.

Učitelji, administrativno i tehničko osoblje OŠ Ante Kovačića u utorak 29. listopada 2019. u štrajku su, stoji na stranicama te zagrebačke škole. Osim objave na stranicama OŠ Ante Kovačića, troje je učenika iz različitih škola također za Srednja.hr potvrdilo da su im profesori ”natuknuli” kako se u utorak štrajka u Zagrebu.

U nedjelju navečer potvrdio je to i jedan od sindikalnih povjerenika.

Večernji list

Tag