Grad i okolica

Korčulanske “Ploče” otplovile u povijest

brod ploče via slobodnadalmacija.hr

Sirenskom zovu rezališta dugo je odolijevao ruski brod “Barguzin”, izgrađen u travnju 1975. godine, koji još uvijek dobro pamte dalmatinski pomorci budući da je pod imenom “Ploče” od 1984. do 1995. godine plovio u floti danas pokojne “Mediteranske plovidbe” iz Korčule.
No, u brodski dnevnik ovih su dana ispisani zadnji podaci, jer je u bangladeškom Chittagongu počelo rezanje jadranskog veterana koji je tijekom proteklih devet i pol godina bio u vlasništvu kompanije “Selet Marine Vanino” iz lučkoga grada Vanino na ruskom Dalekom istoku. Brod za prijevoz sipkih tereta, nosivosti 3699 tona, plovio je pod zastavom Kambodže, a Rusi su ga nazvali po rijeci koja utječe u Bajkalsko jezero.


Politička pozadina
Naravno, nama je znatno zanimljiviji dio “Barguzinove” povijesti iz vremena kad je na “cimunjeri” nosio oznake korčulanske kompanije. Poslovodstvo “Mediteranske” odlučilo se za kupnju tada relativno novog broda, izgrađenog u poljskom Gdanjsku, u fazi ojačavanja dijela flote za prijevoz nehlađenih tereta. Njihov izbor pao je na dotadašnji norveški “Eldrid” koji je samo 12 mjeseci, od početka 1983. do početka 1984. godine, nosio ime “Drid” i plovio pod panamskom zastavom.

Prinova u otočnoj floti dobila je za politički kontekst toga vremena pomalo neobično ime “Ploče”, budući da je taj lučki grad na ušću Neretve nakon smrti Edvarda Kardelja drugi put u samo 30 godina nazvan po njemu. Formalni vlasnik broda bila je panamska tvrtka “Alamo Ultramar”, inozemna kompanija “Mediteranske”, dok ga je 1990. “preuzela” korčulanska off-shore kompanija na Svetom Vincentu i Grenadinima.

S imenom Ploča na pramcu tada već 20 godina star brod dočekao je i prodaju početkom 1995., kad je prešao u vlasništvo grčke kompanije “Alkionis II Shipping” i ponio novo ime “Costas S.”. Vremešni teretnjak dobro je služio brodovlasnicima iz Pireja, punih 10 godina, sve dok ga u kolovozu 2005. godine nisu kupili Rusi preko svoje ciparske kompanije “Gals Shipping” i upisali ga u kambodžanskoj metropoli Phnom-Penhu. Posla za “Barguzina” nije manjkalo, pa ga se moglo vidjeti s palubom punom drvne građe, sve dok nije došlo vrijeme za posljednji vijađ.

PODACI ZA SJEĆANJE
Godina izgradnje: travanj 1975.; Brodogradilište: Gdanjsk, Poljska; Nosivost: 3699 tona; Dužina: 94 metra; Širina: 13,6 metara; Stroj: Deutz, 2200 kilovata

Tekst: Gordan Zubčić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi