Ostalo

Koje vas maske najbolje štite i koliko su učinkovite platnene u borbi protiv korone

Zaštitne maske postale su obvezne u zatvorenim prostorima, butigama, javnom gradskom prijevozu, prema nedavno donesenoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Svojevrsni je to udar na špag građana s obzirom na to kako su dužni izdvajati vlastita sredstva za zaštitne maske koje su sada višestruko skuplje nego što su to bile prije pojave epidemije koronavirusa, piše Ivona Butjer Mratinović za Dubrovači dnevnik.

Obično se najniža cijena kirurške, troslojne maske kreće oko četiri kune, za koliko ih je moguće nabaviti putem web shopa, ali i u pojedinim ljekarnama poput one u Sub Cityju u Župi dubrovačkoj. U ljekarni u Lapadu moguće je takvu masku nabaviti za 5,60 kuna po komadu. U DM-u će pakiranje od 10 kirurški maski koštati 70-ak kuna. Pakiranje zaštitnih maski od 10 komada u Mulleru košta 44,90 kuna. Kako bi uštedjeli, pojedini građani koriste i pamučne zaštitne maske koje peru i ponovno koriste. Koje maske pružaju najveću razinu zaštite, upitali smo infektologinju dr. Ljiljanu Betica Radić.

Na tržištu možemo naći tri osnovna tipa


Ona je tako kazala kako postoje medicinske, nemedicinske i filtrirajuće maske te objasnila njihovu namjenu.

„Namjena medicinskih maski je, kako im i samo ime kaže, prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu, ali mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama,“ kazala je.

Filtrirajuće maske se uglavnom koriste kao zaštita na radu od čvrstih i tekućih čestica aerosola u zdravstvenim ustanovama i ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu.

„Filtrirajuće maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak čime osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu. Filtrirajuće maske nose se pri zahvatima u kojima se generira aerosol. Maske FFP2/ N95 imaju mogućnost filtracije minimalno 95 posto i maksimalno osam posto propuštanja, a FFP3/ N99/N100 imaju mogućnost filtracije minimalno 99 posto i maksimalno dva posto propuštanja aerosola,“ kazala je Betica Radić.

I platnene imaju svoju svrhu 

Svoju svrhu, kaže infektologinja, imaju i maske domaće izrade.

„Namjena maski domaće izrade je osobna zašita jer se pravilnim nošenjem može usporiti strujanje daha ili prijenos respiratornih kapljica, ali isto može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, kao i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama,“ pojasnila je Betica Radić.

Inače, medicinske ili kirurške maske i filtrirajuće maske imaju CE oznaku i jednokratne su, a nemedicinske maske domaće izrade nemaju CE oznaku i nakon jednog nošenja trebale bi se u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti i ispeglati.

Koliko su efikasne? 

Kad se govori o efikasnosti, dr. Betica Radić napominje kako maska treba zadovoljiti i izbalansirati kriterije osiguranja dobrog filtera, zadovoljavajuće mogućnosti disanja i vodootpornosti.

„Maske koje koristi osoblje u zdravstvenim ustanovama se dijele prema svrsi odnosno prema tome štite li onog koji ih nosi ili štite pacijenta. Medicinske maske ili kirurške maske dio su medicinske opreme (eng. medical device MD) i prvenstveno su dizajnirane da zaštite pacijenta od prijenosa kapljične infekcije putem nosa i usta od osoblja koje ih nosi.

Filtrirajuće maske ili respirator maske, dio su osobne zaštitne opreme (OZO) (engl. personal protective equipment PPE) i dizajnirane su prvenstveno da zaštite osobu koja nosi masku.

Filtrirajuće ili respirator maske (FFP) pripadaju osobnoj zdravstvenoj opremi (OZO), engl. personal protective equipment (PPE) i štite nositelja ne samo od kapljica i manjih čvrstih čestica već od prašine i aerosola različitih virusa, uključujući SARS-CoV-2. Koriste ih zdravstveni radnici za vrijeme procedura pri kojima se stvara infektivni aerosol,“ kazala je.

Nemedicinske maske ili maske kućne izrade su izrađene od pamuka ili drugih tkanina i nisu za upotrebu u zdravstvenim ustanovama.

„Kako nemaju CE oznaku, u nekim zemljama kao npr. u Francuskoj i Španjolskoj pokušavaju definirati minimum kriterija koje trebaju zadovoljiti kako bi bile svrsishodne. Nemedicinske pamučne maske i medicinske kirurške maske ne štite od aerosolnih čestica, ali ipak zadržavaju kapljice te ih trebaju koristiti bolesne osobe kako bi se ograničio domet kapljica koje nastaju prilikom kihanja, kašljanja i govora kojima se najčešće širi virus. Za zaštitu od aerosola koronavirusa, jedine maske koje pružaju adekvatnu zaštitu su filtrirajuće maske, one s FFP2/N95, odnosno FFP3/N99/N100 certifikatom,“ izjavila je Betica Radić.

‘Nošenje maski ne treba biti maskenbal’

Odluka o nošenju maski kod dijela građana je naišla na kritike, posebno iz razloga što se prvotno govorilo kako su maske u prvom redu efikasne jedino ako ih nosi osoba koja je zaražena koronavirusom. Betica Radić je pojasnila zašto je važno nositi kad su u pitanju preventivne mjere.

„Za osobu koja je asimptomatska, a nosi virus, ili je u presimptomatskom periodu ili je bolesna, maska će prevenirati širenje virusa na druge. Za zdravu osobu koja ne nosi virus preventivno nošenje maske je dodatna zaštita, ali potrebno je znati da je efikasna jedino u slučaju da svi nose maske,“ izjavila je.

Kako kaže, postoji i točno određen način za sigurno korištenje maske, na što je također potrebno obratiti pozornost.

„Nošenje maski ne smije biti ‘maskenbal’, masku treba nositi pravilno da čvrsto prianja na nos i usta kako bi se smanjio protok zraka izvan maske. Masku je potrebno skidati na siguran način i ne dirati je dok se nosi da ne dođe do samokontaminacije. Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus i zato treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske i time spriječiti kontaminaciju ruku. Jednokratne maske treba odlagati u otpad, a višekratne odložiti u plastičnu vrećicu i čim prije je propisno oprati. Osobito je važno paziti da jednokratne maske ne budu izvor zagađenja okoliša, kako mikrobiološkog tako i opasnog zagađenja okoline plastikom. Jedino tako možemo štitite i sebe i druge,“ upozorila je Betica Radić.

Postoje dokazi da i platnene štite 

Kako bi uštedjeli, sve više građana koristi pamučne, platnene maske. Betica Radić je pojasnila koliko su one zapravo od koristi i na koji način štite.

„Zbog globalnih zahtjeva u potražnji zaštitne opreme i ujedno nestašice iste iz različitih razloga, vlade potiču na proizvodnju i upotrebu nemedicinskih maski za opću upotrebu. One nisu komparabilne s medicinskim ili filtrirajućim maskama, ali prema ECDC izvještaju postoje indirektni dokazi kako se njihovim korištenjem može smanjiti širenje respiratornih kapljica u okoliš nastalih kihanjem, kašljanjem i govorom. ECDC također napominje na opasnost lažnog osjećaja sigurnosti ukoliko se ne koriste i ostale preventivne mjere kao što je higijena ruku, fizička distanca, čišćenje i dezinfekcija predmeta i okoliša,“ pojasnila je.

Pri sportskim aktivnostima izbjegavajte masku! 

Iako se preporuča nošenje maski, postoje slučajevi u kojima bi ona mogla napraviti više štete nego koristi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo jasno je definirao kategorije na koje se ne odnosi preporuka nošenja maski.

„To su djeca do dvije godine, odnosno djeca predškolske dobi i nakon navršene druge godine ako dijete pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske, osobe s određenim oblicima invaliditeta, npr. određena oštećenja mentalnog zdravlja, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe, osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, osobe s teškoćama disanja uslijed drugih kroničnih bolesti, osobe promijenjene svijesti i sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe,“ kazala je dr. Ljiljana Betica Radić.

Kako kaže, masku također ne treba nositi pri pojačanim fizičkim aktivnostima, posebno sportskim kako ne bi prouzročile nedostatan protok zraka. Također je definirano da masku treba zamijeniti novom. ako je mokra, jer vlažna maska gubi mogućnost filtriranja.