Grad i okolica

Kanadski pomorci spašeni na Atlantiku doplovili u luku Ploče

spašeni pomorci by ante šunjić / dubrovacki.hr

Prava drama odvijala se polovicom studenoga na Atlantskome oceanu, a konačan sretan završetak dogodio se u Pločama. Naime, teretni brod AM Zenica, koji je iz američke luke Norfolk prevozilo ugljen za Ploče, zaprimilo je na poziciji 36 26.5 N /065 21.7 W poziv broda pogibelji na VHF kanalu 16.
Prema opozivu, radilo o pogibelji tri člana posade motorne jedrilice „WOODEN HEART“, na kojoj je izbio požar u strojarnici, a jarboli i jedrilje su se polomili. Zbog toga su trojica članova posade, kanadski državljani, bili prisiljeni zatražiti pomoć radi napuštanja jedrilice. S AM Zenice su, na udaljenosti oko sedam nautičkih milja jugozapadno od smjera plovidbe, uočili na radaru plutajući objekt. U trenutku zaprimanja poziva u pomoć kao i tijekom akcije spašavanja vjetar je bio jačine osam bofora, more visine do tri od četiri metra, a vidljivosti umjerena.
Nakon potvrde prijemna AM Zenica je preusmjeren prema unesrećenima koji su već bili u pripravnosti napuštanja oštećene jedrilice. Akcija spašavanja trajala je puna četiri i pol sata, a nakon završetka Kanađani su prekrcani na brod AM Zenica koji je uputio ka odredištu, luci Ploče u Hrvatskoj. Neplanirani gosti tako su s posadom broda proveli više od dva tjedna.
Brod je u Ploče uplovilo 4. prosinca, a istoga dana posjetio ga je predstavnik ITF Sindikat pomoraca Hrvatske s uredom u Dubrovniku, Romano Perić , kako bi uručio prigodan poklon zapovjedniku broda Manoju Mehrotri, iskazujući tako zahvalnost na ukazanoj pomoći u spašavanju i zbrinjavanju članova posade motorne jedrilice. Predstavnik Lučke uprave Ploče kap. Ivan Marić, časnik odgovoran za sigurnosnu zaštitu luke, pored iskazane dobrodošlice posadi broda AM Zenica i spašenim članovima posade jedrilice, prenio je poruku zahvale članova kanadske ambasade iz Zagreba. Spašeni članovi posade motorne jedrilice iskazali su zahvalnost kapetanu i posadi broda, a nakon neplaniranoga dolaska u Hrvatsku, namjeravaju posjetiti Dubrovnik.

Kapetan broda AM Zenica Manoj Mehrotra indijski je državljankin. Luka upisa broda je Majuro, a plovi pod zaustavom Marshall Islands. Brod je dugačak 225, a širok 32,65 metara. Nosivosti je 76089 MT.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr


Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi