Ostalo

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE DO KRAJA TJEDNA?

Sredozemna ciklona posljednjih je nekoliko dana donijela vrlo nestabilno vrijeme u Dalmaciji. Lokalno su pale vrlo obilne oborine, osobito u Zagori. Vodostaji rijeka su posvuda u porastu i svaka nova kiša mogla bi pogoršati hidrološku situaciju. Kao što je već poznato, dugo će se pamtiti utorak koji je donio brojne meteorološke ekstreme pa je tako kod Dubrovnika izmjeren rekordno visok val od gotovo 11 metara, u Pločama i Splitu je zabilježena najizraženija plima od početka mjerenja, a jugo je u mnogim krajevima doseglo najviše brzine u aktualnom stoljeću.

Više je to nego dovoljan razlog da se upitamo očekuju li nas do kraja tjedna novi meteorološki ekstremi. Vrijeme će se danas tek djelomično smiriti. Veći dio dana će biti suh, a kiše će biti neusporedivo manje u odnosu na prethodne dane. Jugo će uglavnom biti umjereno. Novo jačanje juga očekuje se u petak kada će biti oblačno uz povremenu kišu koja će biti češća navečer. Jugo će već ujutro imati olujne udare, još će malo ojačati u drugom djelu dana. Bit će relativno toplo. U dane vikenda bit će umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu, a krajem nedjelje može biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jako jugo s čestima olujnim udarima.

Na moru udari juga mogu prelaziti 100 km/h, pa se ponovno očekuju problemi u prometu morem. Ipak, prognostički modeli ne ukazuju da mogućnost ponavljanja ekstremnih vremenskih prilika kao prošlog utorka.


U četvrtak i petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici, te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti. Na kraju, preliminarna prognoza ukazuje da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovini sljedećeg tjedna, prenosi portal Dalmacija danas.