Ostalo

Kako izabrati idealan stol za svoju blagovaonicu

Središte svake blagovaonice, ono što je dočarava i ono što toj prostoriji daje svojstvenu definiciju je – blagovaonski stol. No, to ne vrijedi samo za blagovaonicu, stol je centralno mjesto svake prostorije.

Najbolji blagovaonski stol je onaj koji odgovara vašem proračunu, koji je čvrsto konstruiran, koji najbolje odgovara i nadopunjuje vaš prostor i koji je stiliziran prema vašem ukusu. Zato postoje neki ključni čimbenici koje biste trebali uzeti u obzir pri njegovu odabiru.

Uz njegov bezvremenski stil i činjenicu da si ga uopće možete priuštiti, prilikom odabira stola važno je pripaziti na stabilnost i konstrukciju. Razmislite o tome kakav je osjećaj sjediti za jednim od tih stolova, hoće li vam biti ugodno ako za njime sjedite dulje vrijeme, pogledajte ima li znakova trošenja na nogama. Potražite neispravnosti i ogrebotine koje vam mogu ukazati ​​na to kako će stol izdržati kroz ozbiljnu upotrebu kod kuće.


Uvijek uzmite veći stol nego što mislite da vam je potreban

Najteža stvar koju dizajneri uvijek moraju učiniti je uvjeriti klijente da njihov namještaj mora biti tek malo veći nego što oni misle da im je potrebno. Znamo, uvijek mislite stvari poput zapravo ne sjedimo toliko za stolom za blagovanje ili ima nas samo troje. Iako vas je samo troje, ako imate blagovaonicu prikladnu za stol za šest osoba, ta će soba izgledati tužno i prazno – bez obzira na to koliko dekoracija i žardinjera dodali u prostoriju.

Uvijek uzmite u obzir da biste trebali ostaviti barem metar slobodnog prostora

Ako odete predaleko u drugom smjeru, trpajući prevelik stol u prostor izgledat će neuredno i prenatrpano. Zato biste iza stolica trebali zadržati otprilike tri metra prostora kako biste ostavili mjesta za ustajanje, a time omogućili i udobnost sjedenja.

Mali su prostori idealni za okrugle stolove

Okrugli su stolovi izvrsno i smisleno upotpunjavanje prostora. Zauzimaju manje površine od onih pravokutnih i kvadratnih, tako da ih obično možete smjestiti u prostor koji niti nije prikladan za drugu vrstu stola. Izvrsni su za kuhinjski prostor, pogotovo ako imate i poseban kutak za doručak, ali idealni su i za druge otvorenije prostore za koje niste sigurni kako biste ih drugačije upotpunili. Neke zanimljive primjere praktičnih okruglih stolova pronašli smo na furnitura.hr.

Tamni prostor – stakleni stol

Želite da prostor bude lagan i prozračan? To je ono što često svi želimo kada uređujemo neki prostor, no neke prostorije možda nemaju dovoljnog doticaja s prirodnom svjetlošću. Solucija? Stakleni stol. To je nešto što će uvijek podići, otvoriti i osvijetliti svaki prostor. Naravno, stakleni stol zahtijevat će malo više održavanja od drvenog, ali malo sredstva za čišćenje stakla brzo će srediti stvari. Obično preporučujem držanje jednostavnog središnjeg dijela na ovom stolu i kombiniranje s podebljanim stolicama. Na takvim se blagovaonskim stolovima preporučuje držati što manje stolnih ukrasa.

Visina stola

Također, ono što morate uzeti u obzir jest visina stola kojeg ćete odabrati. Mnogi blagovaonski stolovi imaju visinu koja se kreće od 70 do oko 75 centimetara. Međutim, najbolji stol za blagovanje mora pružiti visoku razinu udobnosti ostavljajući dovoljno prostora između koljena i bedara. To ljudima koji će ga koristiti omogućuje da se lako protežu i izbjegavaju nagaziti jedni druge.

Ako u obzir uzmete sve navedene smjernice, bit ćete u boljoj poziciji da bez problema odaberete savršen blagovaonski stol. Na kraju krajeva, odabrat ćete stol koji zadovoljava sve vaše obiteljske i druge potrebe!