Ostalo

Kako bi tebi bilo da blagdane provodiš ispod kreveta? Potpiši peticiju protiv petardi!

Prijatelji životinja početkom godine pokrenuli su peticiju protiv petardi, koja se još uvijek potpisuje, a traže i izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima. Doba je godine kada skrbnici pasa i mačaka strepe od petardi i razmjenjuju savjete kako sa što manje štetnih posljedica za kućne ljubimce preživjeti za njih ovaj najgori dio godine.

Svi već znaju da, osim fizičkih ozljeda, petarde uzrokuju i kućnim i divljim životinjama veliki stres, strah, psihički šok, a nerijetko i smrt od srčana udara. Životinjama, čiji je sluh mnogo osjetljiviji od ljudskoga, buka pirotehničkih sredstava nevjerojatno je glasna, neočekivana i bolna. Kraj prosinca i početak siječnja razdoblje je kada se i najčešće prijavljuje nestanak kućnih životinja koje, uspaničene i prestravljene od buke petardi, odlutaju od svojih domova. Također, djeci redovito stradaju šake, oči ili uši, iako im je Zakonom zabranjeno rukovanje pirotehničkim sredstvima bez nadzora.

Početkom ove godine održana je konferencija za medije povodom pokrenute peticije za zabranu korištenja petardi i drugih bučnih pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine. Na njoj su sudjelovali dr. vet. med. Dražen Majetić iz Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin tražeći da se lokalnim zajednicama dopusti da zaštite svoje građane. Prijatelji životinja pozdravili su inicijativu Virovitičana i pozvali sve da potpišu peticiju na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, upozorava da bi nam svima prioritet trebalo biti zdravlje ljudi i životinja, a ne profit onih koji prodaju petarde na štetu ostalih. Ponukan reakcijama velikoga broja pojedinaca, udruga za zaštitu životinja, branitelja, veterinara i drugih skupina građana koji se svake godine obraćaju tražeći pomoć, ističe:

„Nelogično je da je tijekom šest dana Zakonom dopuštena ova štetna aktivnost koja je s razlogom zabranjena ostatak godine. Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da promptno pokrene izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom će se uvesti zabrana uporabe pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine ili da barem uvede odredbu koja bi omogućila gradovima i općinama da donesu takvu odluku kako bi građani i njihovi ljubimci mogli provesti blagdane u mirnom i sigurnom okruženju.”

Nakon blagdana gradovi su prepuni ružnih prizora ostataka potrošenih petardi po ulicama, parkovima, dječjim igralištima, što je još jedan od razloga za zabranu. Naime, petarde uzrokuju i veliko zagađenje okoliša i pomor ptica, zbog čega je, primjerice, Vrhovni sud Indije tijekom ovogodišnje proslave hinduističkog festivala Diwali zabranio prodaju i korištenje petardi.

Savjet: Ne puštajte životinje izvan kuće u vrijeme blagdana

Prijatelji životinja savjetuju građanima da u vrijeme blagdana ne puštaju životinje izvan kuće, a da im u kući osiguraju mirno mjesto na kojemu se životinja osjeća zaštićeno, puste smirujuću glazbu koja će nadglasavati petarde i, u krajnjem slučaju, daju neki od preparata za smirenje namijenjenih životinjama. Skrbnici čije životinje inače stalno borave u dvorištu trebaju ih skloniti barem u garažu kako ne bi, prestravljene bukom petardi, preskočile ogradu i pobjegle.

Pozivaju sve da na www.prijatelji-zivotinja.hr potpišu peticiju za zabranu petardi jer zabaviti se možemo i bez atmosfere ratnoga stanja te ugrožavanja djece i životinja.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr