Ostalo

Kad će se vratiti proljeće?

dav

TJEDAN koji se primiče kraju obilježilo je pravo zimsko vrijeme u kojem nije nedostajalo ni snijega ni olujnog vjetra, poglavito u unutrašnjosti.

No i dalje neće biti, kako piše Zoran Vakula za HRT, stabilno, suho i vruće.

Dapače, piše Vakula, premda će gotovo svakodnevno i posvuda biti barem kraćih sunčanih razdoblja – teško je izdvojiti dan u kojem baš nigdje u Hrvatskoj neće pasti barem malo kiše. Štoviše, velika je vjerojatnost za česte kratkotrajne lokalne pljuskove koje mogu pratiti munje i gromovi.

Ali neće biti hladno kao posljednjih dana.


Subota – djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kiša

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano i uglavnom bez oborina. Ujutro ponegdje može biti magle, a poslijepodne u zapadnoj Slavoniji postoji mogućnost ponekog pljuska. Poslijepodnevna temperatura zraka između 20 i 22°C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz slab vjetar. Od sredine dana raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura između 7 i 10°C, a najviša dnevna oko 20°C.

Promjenljivo i nestabilno bit će i na sjevernom Jadranu te u gorskim krajevima. Sunčana razdoblja bit će češća prijepodne, a kiša, pa i u obliku pljuskova – od sredine dana. Ujutro je u gorju moguća magla. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, prema otvorenom i vrlo jako. More umjereno valovito u jačanju na valovito. Poslijepodnevna temperatura između 15 i 18°C, na Jadranu od 18 do 20°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice će biti kiše, uglavnom poslijepodnevnih pljuskova. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moguće i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura između 19 i 21°C.

Manja vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove je na jugu Hrvatske, gdje će uz obilje sunca poslijepodnevna temperatura biti također između 19 i 21°C. Puhat će umjereno do jako jugo, uz uglavnom umjereno valovito more.

U nedjelju i sljedeći tjedan – i dalje nestabilno

Ni sljedećih dana atmosfera neće biti posve stabilna pa će uz promjenljivu naoblaku mjestimice u kopnenom području biti kiše i pljuskova, češćih na zapadu i sjeverozapadu. Bez obzira na pljuskove, bit će toplije nego dosad, osobito na istoku zemlje.

Promjenljive naoblake bit će i na Jadranu, osobito na njegovu sjevernom dijelu, početkom sljedećeg tjedna i u Dalmaciji. Od sredine tjedna sunčanije. U nedjelju će još puhati umjereno do jako jugo koje će oslabjeti. Od ponedjeljka uglavnom slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.