Ostalo

JESTE LI ZNALI: Danas je 630 godina od prvog spomena imena Ploče!

630 GODINA OD PRVOG SPOMENA NAJMLAĐEG NASELJA NA MEDITERANU

Kako je moguće da nešto što se prvi put spominje prije 630 godina bude najmlađe. Pa moguće je, jer ipak riječ je o Pločama. Naime na današnji dan 1387. nastao je prvi poznati dokument u kojemu se spominje Ploca, a koji se danas čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku te u kojem piše:

“Matej sin Maroje Pripičeva s otoka Koločepa sklapa ugovor sa Milčom iz Novog Brda prema kojemu bi Matej trebao sa svojim brodom stići iz Dubrovnika u luku Ploče, pri ušću Neretve (ad quedum locum dictum la Ploca que est in fluminis Narenti) te tamo ukrcati oko 600 komada sitne stoke i škopaca te manju količinu drva.”


Priča je o to povijesti naše vale koja je očito od davnina služila kao zaklon i luka. Premda je planova i odluka o gradnji pruge i luke bilo kroj cijelu prvu polovicu 20. stoljeća, tek je nakon dugih 558 godina od prvog spomena, 11.srpnja 1945. NOO za Dalmaciju donio odluku o izgradnji luke i naselja Ploče.

Današnja godišnjica je za povijest najmlađeg naselja na Mediteranu izuzetno važna, pa barem neka ova objava bude doprinos promicanju pločanske povijesti, kad je već onaj institucionalni odavno izostao.

Teo Grančić