Grad i okolica

Jedina socijalna samoposluga u Neretvi: Korisnika je sve više, ali donacija je nažalost sve manje

U sklopu Gradskog društva Crvenog križa Ploče djeluje Socijalna samoposluga “Košarica ljubavi”, jedina socijalna samoposluga u Dolini Neretve i, uz Caritas Dubrovačke biskupije, jedina uz Županiji, piše Dubrovački vjesnik.

Cilj je prikupljanje, skladištenje i besplatna podjela hrane i higijenskih potrepština osobama u potrebi. “Košarica ljubavi” otvorila je svoja vrata 1. listopada 2015. godine i od tada funkcionira zahvaljujući isključivo donacijama pravnih i fizičkih osoba u vidu osnovnih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština ili novčanih donacija za kupovinu istih.

ZAHVALNOST ŽUPNICIMA“Svaka donacija nam je jednako vrijedna i zahvalni smo svakome, gospođama koje žive od mirovine, ali isto donesu vrećicu s namirnicama za potrebite do velikih firmi na našem području i okolnih trgovačkih centara. Prijavljujemo se na natječaje za projekte i programe Grada Ploča, Dubrovačko-neretvanske županije, nadležnog Ministarstva. Realizacija ovoga programa ne bi bila moguća bez podrške tadašnjih župnika Župe Kraljice neba i zemlje, koji su nam ustupili na korištenje prostorije Crkve na Birini. Dobra suradnja nastavlja se i sa sadašnjim župnikom don Antom Bitunjcem. Prostor nam je ustupljen bez najamnine, što nam za naše financijske mogućnosti mnogo znači”, rekla je Martina Vrankić, ravnateljica GD Crvenog križa Ploče.

“Surađujemo s osnovnim školama, srednjom školom i vrtićima na našem području koji pomoću svojih učenika, djece, svake godine prikupljaju hranu i higijenske potrepštine za potrebe Socijalne samoposluge. Pribavili smo Rješenje kojim nam se odobrava stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, te nadležnom Uredu redovito podnosimo potrebna izvješća. Svaki donirani artikl se zavede, a osoba koja primi pomoć potpisom potvrdi primitak donacije. Korisnici većinom sami dolaze u prostorije po donacije, onima koji to ne mogu pakete odvezu djelatnici GDCK Ploče, Lorinda Družijanić s dugogodišnjim radnim stažom u Crvenom križu Ploče i Tanja Medak. Ponekad nam u pomoć uskoče i djelatnice “Pomoć i njega u kući”, kaže Vrankić i ističe kako surađuju s Hrvatskim Zavodom za socijalni rad, Područni ured Ploče, pomoću kojeg dolaze do korisnika, a često im se osobe i same jave, jer su se trenutno našle u teškoj materijalnoj situaciji.

VOLONTERI SU NAŠE BOGATSTVO

Na samom početku Socijalna samoposluga brojila je 107 korisnika. Prema izvještaju od prošle godine neposrednih korisnika je 175, od toga 76 samaca i 30 obitelji unutar kojih je ukupno 99 članova, prenosi Dubrovački vjesnik.

“Posrednici smo u doniranju hrane upisani u Registar Ministarstva poljoprivrede, a nedavno smo potpisali i Dobrovoljni sporazum o sprečavanju i smanjenju otpada od hrane “Zajedno protiv otpada od hrane” s Ministarstvom poljoprivrede, sve s ciljem i nadom da se poveća broj materijalnih donacija. Crveni križ Ploče ima mnogo aktivnosti i djelatnosti kojima se bavi, tako da nam je od velikog značaja suradnja s udrugama, institucijama, lokalnom samoupravom. Naše veliko bogatstvo su volonteri, koji daruju svoje vrijeme kad god je to potrebno. Korisnika je nažalost sve više, voljeli bi da možemo svima češće pomoći, ali nažalost donacija je manje u odnosu na broj korisnika. Najveći broj donacija firmi i građana je u predblagdansko vrijeme. Želja nam je da se broj donacija poveća tijekom cijele godine, jer svaka i najmanja donacija znači našim korisnicima”, kaže Vrankić.

Foto: Ante Šunjić

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi