Ostalo

Je li vam vruće? E pa bit će još gore!

Lijepo je što je današnji praznik veliki broj Hrvata uspjelo spojiti s vikendom, jer će za iduće dane trebati snage kako bi izdržali vrućine koje nas očekuju.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZM) još danas nema opasnosti od toplinskih valova, no već je sutra i prekosutra povećana, ali još uvijek umjerena opasnost, dok je za petak izdano “narančasto” upozorenje, odnosno velika opasnost od toplinskih valova.

Međutim, već od srijede vrijedi stupanj pripravnosti zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.


Za danas, prema podacima DHMZ, najviša dnevna temperatura ne bi trebala prelaziti 34 stupnja Celzijeva, no u Splitu, točnije u Spinutu, prema podacima portala Pljusak.hr, već oko 10 sati ujutro izmjeren je 31 stupanj Celzijev. Na opasnost jakog sunca upozorava i Ivan Šolić, meteorolog-amater.

– Stiže novi toplinski val u idućim danima, posvuda će u Dalmaciji temperature prelaziti 30 stupnjeva, a temperature mora će dodatno narasti – kazao je Šolić. Za one koji teško podnose vrućine, tješi njegova najava da će vikend ipak biti nešto ugodniji budući da će zapuhati slaba bura pa će temperature biti koji stupanj niže, a time i prihvatljivije.

Idućih osam do deset dana nema naznaka za ciklonalnu aktivnost u Dalmaciji, odnosno dominirat će anticiklona, a u danima koji dolaze nad Dalmacijom će prevladavati Afrički zrak. Prema prognozama Ivana Šolića, do kraja lipnja i početkom srpnja sigurno će biti vruće, ali vrijednost temperatura neće biti ekstremna.

– Treba se svakako zaštiti, ali se neće dogoditi ništa što do sada već nismo vidjeli u lipnju, tako da nema potrebe za senzacijom – zaključio je Šolić. Dobra vijest je da će, prema najnovijim izlazima meteorološkog modela ECMWF, vrijednost temperatura u Dalmaciji biti prosječne te je sve izglednije kako ovo ljeto ipak neće biti toliko ekstremno kako se pred koji mjesec najavljivalo.

Ako ste slobodni na današnji praznik, najbolje bi bilo za vrijeme visokih vrućina odmoriti u klimatiziranom, a kasnije poslijepodne skočiti u more koje broji ugodna 23 stupnja