Ostalo

Izlet na Korčulu

Učenici četvrtih razreda naše škole zajedno s učenicima PŠ Rogotin sa svojim učiteljima Verom Cvitanović, Zoranom Lončarom i Sanjom Dominiković posjetili su Korčulu.

Svoje utiske prenijeli su na papir.

Evo nekih od njih:


Izlet na Korčulu

Osvanuo je dan kojeg smo nestrpljivo iščekivali. To je dan našeg izleta na otok Korčulu.

Tog jutra rano smo ustali i krenuli uz pjesmu i razgovor. Prolazeći pored sela mog djeda, kad smo ga ugledali svi smo mu mahali. Vozeći se dalje stigli smo do Stona, na poluotoku Pelješcu gdje smo pogledali solanu koja je najstarija u Europi. Upoznali smo je na zanimljiv način, kroz natjecanje znanja. Put nas je dalje vodio do Orebića gdje smo posjetili Pomorski muzej. Orebić je nekada davno bio poznato pomorsko sjedište. U luci bi se nalazilo po pedeset velikih brodova sa svojim kapetanima i mornarima. Brodicom smo se prevezli na otok Korčulu i posjetili njen stari dio kao i kuću Marka Pola. Nakon obilaska sjeli smo u restoran, objedovali, a zatim krenuli u kupnju suvenira. Zadovoljni i veseli stigli smo kući vozeći se trajektom.

Ovaj izlet dokazuje kako naši učitelji žele da imamo lijepe uspomene na zajedničko druženje, a mi smo im na tom zahvalni.

Bartol Butigan, IV. a

 

Izlet na Korčulu

Dana 6.5.2016. godine, išli smo na izlet na Korčulu. Svi smo se okupili iza Konzuma i krenuli u 7 sati.

Dok smo se vozili autobusom pričali smo, netko je pjevao, a netko uživao. Kad smo stali u Stonu prvo smo pojeli doručak i otišli u solanu. Tamo smo vidjeli kako se pravi sol. Čovjek koji radi u solani nam je sve objasnio i kupili smo sol i druge suvenire. Vidjeli smo velike zidine koje su služile za obranu grada. Kad smo došli u Orebić prošetali smo i vidjeli Pomorski muzej. Nakon toga smo čekali brodicu koja nas je dovela na Korčulu. Na Korčuli smo vidjeli staru crkvu, kuću Marka Pola, prvu zadrugu u Hrvatskoj “Blagajnu uzajamne recesije“, katedralu Svetog Marka i druge znamenitosti. Otišli smo na ručak. Poslije smo imali vremena za kupnju suvenira. Kad smo završili s kupnjom, čekali smo brodicu koja nas je vratila do Orebića. Na Trpnju smo se ukrcali na trajekt prema Pločama. U trajektu smo se zabavljali i igrali. Kad smo došli u Ploče, u luci je bilo puno roditelja koji su nam mahali. Bili smo sretni što vidimo ljude s osmijehom na licu.

Svi smo sretni i puni doživljaja otišli kući i sve prepričali našim roditeljima.

Lana Rončević, IV.a

 

Izlet na Korčulu

Mi, učenici četvrtih razreda dugo smo se radovali našem izletu na Korčulu.

U petak u 7 sati ispred Konzuma smo se ukrcali u autobus i krenuli prema Stonu. Kad smo stigli, jedan gospodin nam je govorio o povijesti solane. Nakon toga smo kupili suvenire. Netko je kupio vrećicu soli, a netko školjku.

Uskoro smo se zaputili prema Orebiću. Posjetili smo Pomorski muzej. U njemu smo vidjeli slike brodova, stare karte, slike kapetana i zanimljive predmete koji su se nekada koristili. Gospođa koja radi u muzeju ispričala nam koliko je važno zanimanje kapetana broda u Orebiću. Poslije razgledavanja pošli smo do brodice koja nas je odvezla do Korčule. Čim smo sjeli brod je pojurio prema drugoj strani obale. Kada smo stigli u Korčulu vodička nam je govorila o starim kulama koje su i danas sačuvane. Zatim smo vidjeli staru vijećnicu i posjetili katedralu sv. Marka. Nakon toga otišli smo do kuće Marka Pola. Na žalost, unutra nismo ulazili. Vodička nam je pričala kako se ne zna točno gdje se rodio Marko Polo. I Talijani ga prisvajaju kao svog čovjeka. Nakon obilaska grada krenuli smo do restorana Planjak. Ručak je bio ukusan. Nakon njega smo dobili sladoled od čokolade i vanilije. Poslije deserta imali smo slobodno vrijeme te smo kupovali suvenire i igrali se. Jedni drugima smo pokazivali suvenire koje smo kupili. Krenuli smo prema Orebiću i autobusom došli do Trpnja. U Trpnju smo se ukrcali u trajekt koji nas je dovezao do Ploča. Kada se trajekt približavao pločanskoj rivi mogli smo prepoznati roditelje koji nas nestrpljivo očekuju.

Izlet na Korčulu je uspješno završio i siguran sam da će svima ostati u lijepom sjećanju.

David Franić, IV.a

 

Izlet na Korčulu

U petak 6.5.2016. četvrti su razredi išli posjetiti otok Korčulu. Išli su učenici iz Ploča i Rogotina. U 7 sati smo trebali krenuti. Našli smo se petnaest minuta prije. Učitelj nas je izbrojao da vidi jesmo li svi tu. Svi smo bili tu i vrijeme je bilo da krenemo.

Prvo smo se vozili autobusom do Stona. Imali smo vodičku koja nas je vodila. Kad smo stigli u Ston išli smo posjetiti solanu. Tamo je bio čovjek koji nam je sve objasnio. Nakon toga nam je postavio tri pitanja. Na njih su točno odgovorili Petar,Luka i Bartol. Oni su dobili sol i školjku za nagradu. Nakon obilaska solane krenuli smo za Orebić. Tamo smo posjetili Pomorski muzej u kojem je bilo slika brodova, starih knjiga itd. Onda smo prošetali Orebićem i ukrcali se na brodicu za Korčulu. Razgledali smo ljepote Korčule jer su naši otoci prekrasni. Posjetili smo rodnu kuću Marka Pola kao i katedralu sv. Marka. Nakon toga smo išli na ručak. Kada smo ručali imali smo slobodno vrijeme. Tada smo mogli nešto kupiti. Malo smo prošetali i došli do pristaništa gdje smo se trebali ukrcati na brodicu za Orebić. Od Orebića do Trpnja smo išli autobusom. U Trpnju smo se ukrcali na trajekt. Na trajektu je bilo prekrasno. Ja se nikada nisam vozila trajektom. Malo smo na trajektu bili nemirni. Roditelji su nas dočekali u Pločama na trajektnom pristaništu.

Tako je sve sretno završilo sa velikim dojmovima. Nikad to neću zaboraviti.

Dora Vištica, IV.b

 

Iz priložene galerije možete pogledati neke zanimljivosti s našeg putovanja:

Tekstovi i fotografije: Osnovna škola Vladimira Nazora u Pločama