Ostalo

IMAMO FOTOGRAFIJE: Pokazna tunelska vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih osoba u tunelu Šubir

U tunelu Šubir na autocesti A1 Zagreb – Split u noći sa 16/17.05.2018. godine od 22,00 do 06,00 sata izvedena je pokazna tunelska vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih osoba. Zbog mjera sigurnosti i zaštite sudionika u prometu koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, od čvora Vrgorac do čvora Ploče promet je preusmjeravan na alternativne pravce.

Pokazne vježbe  održavaju se svake godine zbog provjere sigurnosnih sustava u tunelu te provjere osposobljenosti, spremnosti i usklađenosti osoblja tunela i svih službi za postupanje u kriznim situacijama odnosno u sanaciji pojedine incidentne situacije, ovisno o njenim posljedicama.

Također se provjerava ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija), koje mogu nastati s ili bez pojave požara, posljedično tome provjeriti ispravnost prorade algoritama prometnog sustava, te provjeriti ispravnost sustava, opreme i uređaja za gašenje požara (vatrogasni aparati), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunel (rasvjeta, ventilacija).


Vježba se provodi temeljem obveza iz Direktive 2004/54/EU Europskog parlamenta i vijeća o minimalnim zahtjevima za sigurnost tunela u transeuropskim mrežama cesta od 29.04.2004. godine.
U pripremi vježbe svi sudionici su upoznati sa tunelskim sustavima za detekciju, dojavu i gašenje požara, te načinom njihovog postupanja u mogućim stvarnim situacijama.

Pogledajte foto galeriju kako je to izgledalo: