Grad i okolica

HZJZ objavio zanimljive brojke: Najviše turista zaraženo u Makarskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama izvještaj za posljednih tjedan dana, rekordnom tjednu po broju novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

U razdoblju od 17.8. do 24.8., navode na svojim stranicama, sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19.

Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, slijedi Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana. Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija.


Kada govorimo o žarištima  u kontinentalnom dijelu zemlje HZJZ navodi kako su u posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni novoboljeli slučajevi – najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 24. kolovoza u Brodsko-posavskoj, Gradu Zagrebu te Požeško-slavnoskoj županiji.

I dalje najveći udio oboljelih kao izvor žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klubove na Jadranu.

Poslovna okupljanja

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su dva veća grupiranja oboljelih: obolio je veći broj igrača NK Marsonija nakon utakmice s nogometnim klubom iz Splita gdje su također registrirane oboljele osobe te grupiranje vezano uz poslovno okupljanje čiji su sudionici bili i na misi za Veliku Gospu.

U Požeško-slavonskoj županiji veliki je broj oboljelih kontakata od dvije zaražene osobe iz inozemstva. Zabilježeni su i importirani slučajevi Kosova, BIH te zemalja EU.

Dio oboljelih povezan je i s dva svadbena slavlja iz primorskih županija te svadbenim slavljima u Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Što se primorskog dijela zemlje tiče, odnosno žarišta, HZJZ navodi sljedeće.

Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu, najveći dio slučajeva vezan je uz večernje izlaske.

Oboljele osobe pojavile su se i na vjenčanjima u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabilježeno je i grupiranje oboljelih zaposlenika i njihovih kontakata u mesnici u Istarskoj županiji.

Najviša stopa zabilježenih slučajeva je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pogotovo zbog porasta broja slučajeva oko područja grada Imotskog, gdje su zabilježeni oboljeli u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj u socijalnoj skrbi te ustanovama predškolskog odgoja.

Iz tog razloga, donesena je poseban Odluka  o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Imotskog i Općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci.

Zaraza u svetištima

Dio osoba koje su se vratile iz Bosne i Hercegovine navodi sudjelovanje na proslavama za blagdan Velike Gospe u tamošnjim svetištima, a u Hrvatskoj se, osim u Brodsko-posavskoj županiji, pojavio i manji broj oboljelih u manjim mjestima koji su sudjelovali na misi te poslavama vezanim uz blagdan Velike Gospe.

Nisu poznati zabilježeni slučajevi vezani uz veća svetišta, kažu.

Zadnjih sedam dana nastavlja se trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol). Ponovno se blago povećao udio oboljelih povezan sa svadbenim slavljima zbog pojave oboljelih na svadbenim slavljima u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

I broj importiranih slučajeva je narastao, naročito iz Bosne i Hercegovine (17), dok se u ostalim slučajevima radi o Kosovu, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Najviše zaraženih turista u Makarskoj

Najviše turista  u razdoblju od 7. srpnja pa do jučer, 24. kolovoza zarazilo se u Makarskoj-redom 63 državljanina Austrije, šest Nijemaca te jedan Slovenac.

U Novalji na Pagu devet Austrijanaca, jedan Britanac, 20 Nijemaca te četiri Talijana – ukupno 34 osobe kao i u Splitu.

U Splitu pak dva državljanina Austrije, 30 Britanaca, dva Nijemca – njih ukupno 34.

U Vodicama pak 11 Austrijanaca, u Tučepima četiri Austrijanca.

‘Korona‘ na travnjaku

Zanimljivo je i na nogometnim terenima jer u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji zaražena su dva igrača Junaka koji je grao utakmicu s NK Marsonia iz Slavonskog Broda.

Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još pet igrača imaju simptome.

Prosječna dob umrlih

U razdoblju od 29.06. do 24.8. ukupno je 66 preminulih osoba. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi  77,5 godina.

Dvadeset i četiri osobe preminule su na respiratoru. Udio umrlih u ukupnom broju potvrđenih COVID-19 slučajeva je 1,09 posto.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi