Ostalo

Hrvatske ceste naručile pregled mostova – 30 posto ih je u lošem stanju

Nakon katastrofe na vijaduktu u talijanskoj Genovi i Hrvatske ceste raspisale su natječaj za provedbu glavnog pregleda mostova na državnim cestama. Redovan pregled mostova i vijadukata prema podacima iz HC-a govori kako je 70 posto mostova kojima upravljaju Hrvatske ceste u prihvatljivom stanju, a ostalih 30 posto dobilo je lošu ocjenu. Oko dva milijuna kuna koštat će osmomjesečna analiza stanja 82 mosta od ukupno njih 1473, o koliko ih se brine ta državna tvrtka.

– Osim redovitih pregleda te onih sezonskih i godišnjih, glavni pregledi mostova radili su se jednom u šest godina do prošle godine, kada je određeno da se glavni pregledi mostova trebaju obaviti u vremenskom razmaku ne dužem od pet godina.

Pri tome pregledu posebno i tehnički obučeno osoblje pregledava sve dijelove mostova te provodi potrebna specijalistička mjerenja i ispitivanja.Sada su na red došla 82 mosta diljem Hrvatske, no iz Hrvatskih cesta zatražili smo rezultate dosadašnjih pregleda. Odgovorili su nam kako je oko dvije trećine (70 posto) mostova u dobrom ili prihvatljivom stanju. Ostalih 30 posto mostova dobilo je lošiju ocjenu zbog potrebe za manjim ili većim sanacijama, a koje se i predviđaju u planovima rekonstrukcije, piše T- portal.


Kad je riječ o mostovima u našoj županiji saznajemo kako je pregled najvećeg mosta dr. Franja Tuđmana obavljen 2014. godine, što znači da će u slijedećoj godini biti obavljen redoviti tehnički pregled. Most na Bistrini nedavno je obnovljen, a Rogotinski most na Neretvi, otvoren još davne 1966. i otad se nije obnavljao, mogao bi zahtijevati opsežnije radove.

foto: Studio Idearium