Grad i okolica

Grlić Radman objavio koje sve luke Hrvatska nudi Ukrajini za izvoz žita

HRVATSKA nudi svoje luke za izvoz ukrajinskih žitarica putem Koridora solidarnosti te trenutno proširuje njihove kapacitete, rekao je u Toledu u Španjolskoj ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Europski šefovi diplomacije okupljaju se u Toledu u neformalnom formatu Gymnich, a pridružio im se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Grlić Radman rekao je kako će na susretu naglasiti hrvatski doprinos Koridorima solidarnosti između EU i Ukrajine.

“Hrvatska nudi svoje luke, trenutno radimo na proširenju naših kapaciteta”
“Moramo učiniti više kako bismo doveli ukrajinsko žito do zemalja suočenih s nesigurnošću hrane, posebice u Africi”, istaknuo je ministar.

“Hrvatska tu nudi svoje luke, prvenstveno luke Rijeka, Split, Ploče te naravno Vukovar na Dunavu. Trenutno radimo na proširenju naših kapaciteta”, dodao je hrvatski šef diplomacije.

Putem Koridora, pokrenutih u svibnju prošle godine, iz Ukrajine je do lipnja izvezeno više od 44.4 milijuna tona žitarica, uljarica i srodnih proizvoda, stoji na stranicama Europske komisije, što je oko 60 posto od početka rata.

Koridori su Ukrajini pomogli da izveze i više od 36 milijuna tona drugih proizvoda poput ruda, željeza i čelika, zemlje i drva, što joj je donijelo oko 33 milijarde eura zarade.

Grlić Radman je najavio da će na susretu govoriti i o međunarodnoj konferenciji o razminiranju koju Hrvatska organizira u Zagrebu 11. i 12. listopada.

“Veliki dijelovi ukrajinskog teritorija su prekriveni minama. Što se prije oni očiste, to će prije Ukrajina vratiti svoju ekonomsku aktivnost”, naglasio je.

Novi hrvatski paket pomoći Ukrajini

Ministar će spomenuti i novi hrvatski paket vojne pomoći Ukrajini, naglasivši kako će Hrvatska “nastavljati pomagati u skladu s ukrajinskim potrebama i našim sposobnostima”. Novi paket pomoći iznosit će 30 milijuna eura, čime će ukupna hrvatska pomoć od početka rata narasti na 190 milijuna eura.

Ministri će u Toledu razgovarati i o posljedicama državnog udara u Nigeru, kao i o općenitom pristupu Africi nakon što je u srijedu vojska izvela državni udar i u Gabonu.

Grlić Radman se dan ranije susreo sa španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom, izrazivši zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama, tako i na razini predsjednika vlada.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica EU održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjedava Vijećem Europske unije, trenutno Španjolskoj. Format Gymnich nazvan je po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine.

Tekst: Hina / index.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi