Ostalo

GRIPA: Metković odskače po broju oboljelih

Dubrovačko-neretvanska županija dosad je bila u vrhu po broju prijavljenih slučajeva gripe u Hrvatskoj, objavljivali su svi mediji. Dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako je od početka sezone gripe do četvrtka u županiji bilo 247 registriranih slučajeva.

U samo tjedan dana, evidentirano je 140 osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oboljelih od gripe. Najviše je prijavljenih slučajeva iz Metkovića i okolice, čak 114, u Pločama 13, u Korčuli i okolici 11, a u Dubrovniku samo dva slučaja koja su prijavljena od Opće bolnice Dubrovnik.

Oboljelih je sigurno više, s tim da dio ne potraži liječničku pomoć a za ostale nije stigla prijava liječnika primarne zdravstvene zaštite.


– U prvom intervalu naručili smo 6.000 doza cjepiva protiv gripe i sve potrošili. Potom smo naručili još tisuću doza od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tako da cjepiva još ima i nije kasno za cijepljenje – poručuje dr. Ljubić.

Zbog čega Metković toliko odskače u broju prijavljenih slučajeva? Dr. Ljubić, koji i sam radi u tom neretvanskom gradu, kaže kako su čekaonice pred ambulantama pune. Vjeruje kako pacijenti sad češće traže liječničku pomoć ponukani nedavnim tragičnim slučajem preminulog devetogodišnjeg dječaka.

Tekst: Silvia Rudinović / dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Ilustracija: pixabay.com