Ostalo

Gradonačelnik Krstičević primio aktere utemeljenja prve postrojbe HRM – Ratne luka Ploče

Na današnji dan prije 26 godina u Pločama je utemeljena prva postrojba HRM – Ratna luka Ploče, na osnovu zapovijedi admirala Svete Letice. Tim povodom gradonačelnik grada Ploča, Mišo Krstičević, danas je u uredu primio prvog zapovjednika Ratne luke kapetana fregate Zvonimira Franjkovića, Mladena Miloševića, zapovjednika Interventnog voda Luke Ploče, admirala Antu Budimira i Miru Lozinu jednog od aktera tih događanja.

U ugodnom razgovoru, Mladen Milošević je podsjetio da je Lučka garda bila osnovna postrojba buduće Hrvatske ratne mornarice nakon akcije Zelena tabla  – Male bare.

– Nakon akcije ZTMB, Lučka garda je ostala u luci, ali kako nismo bili vojna lica, tražili smo od admirala Letice da nam pošalje stručne osobe koje mogu voditi ratnu luku. Gosp. Franjokvić je 21.09.1991. ustrojio vojnu organizaciju prve Hrvatske ratne luke. To je čast luke Ploče ali i cijelog Grada. Ne smijemo zaboraviti ta ratna događanja i želja mi je da proslava bude protokolarna svake godine. Zašto to nije bilo do sad, neću ulazit, vjerovatno iz političkih razloga ali vrijeme da se to ispravi. Očekujem od grada i gradonačelnika da to podrže i daju pozitivno mišljenje. Jer, ne zaboravimo, luka Ploče i dolina Neretve su bile zadnja točka presjecanja neprijateljskih linija – izjavio je na sastanku Mladen Milošević, zapovjednik Interventnog voda Luke Ploče.


Gospodin Lozina je istaknuo da su imali jako dobru suradnju sa Lučkom gardom i Lukom Ploče, a posebno je naglasio kako je doprinos akcije Zelena tabla nemjerljiv u obrani Hrvatske. Osnivanje ratne luke u Pločama treba imati jednako tako značenje.

– Ratna luka Ploče utemeljena je nakon akcije „Zelena tabla-Mala Bara“ u kojoj je u Pločama osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskome ratu. Zadatak je bio kontrola pomorskog prometa u južnom Jadranu, osiguranje infrastrukture u gradu i luci, osiguranje i raspodjela naoružanja, streljiva i vojne opreme koja je osvojena u vojarni, te pružanja pomoći u obrani Dubrovnika probijanjem pomorske blokade na području Ston-Šipan-Dubrovnik – rekao je Zvonimir Franjković, prvi zapovjedniki Ratne luke Ploče i kapetan fregate.

Gradonačelnik Krstičević je izjavio da je počašćen što može primiti ljude koji su bili svjedoci i sudionici presudnih događaja dok se stvarala hrvatska država.

– Grad Ploče ali i ja osobno ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se takvi događaji ne zaborave i budu dostojno obilježeni – zaključio je na kraju Krstičević.

U prilogu donosimo Zamolbu koju je uputio Zvonimir Franjković Predsjednici republike Hrvatske i Vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga RH, Kolindi Grabar – Kitarović, u kojoj se zamoljava da se tijekom sljedeće godine organizira proslava utemeljenja Ratnih luka prema datumima njihovog nastajanja i da svojom nazočnošću podrži utemeljenje prve ratne luke u Pločama.