Grad i okolica

GRAD PLOČE Kredit za Izvor Ploče dok ne dođu nacionalna sredstva kako bi se Aglomeracija odvijala neometano

Održana je 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča. Osim godišnjih planova za razvoj sustava civilne i protupožarne zaštite, ključna točka dnevnog reda ticala se davanja suglasnosti za zaduživanje te davanje jamstva za ispunjenje obveza Izvoru Ploče za projekt izgradnje vodoopskrbe i odvodnje. 


Naime, s obzirom na to da se još uvijek čeka najavljena odluka Vlade RH o sufinanciranju manjeg dijela projekta Aglomeracije koji je prenesen u 2024. godinu, kako za Ploče tako i za sve druge jedinice lokalne samouprave koje provode projekt, Izvor Ploče morat će se privremeno zadužiti kako bi podmirio račune i kako bi se eliminirala potencijalna šteta u slučaju obustave radova. 

Iznosi pristiglih računa premašuju kapacitete Izvora koji ni do sada, sukladno ugovoru o sufinanciranju, nije plaćao pune iznose već svoj dio od 4 posto, dok je najveći dio troškova financiran EU sredstvima, uz manje sudjelovanje Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih voda i Grada Ploča. 

Ukupan iznos računa pristiglih krajem 2023. godine je oko 2,35 milijuna eura koliko će biti i iznos kredita koji će biti vraćen odmah po zaprimanju sredstava iz nacionalnog sufinanciranja. 

„Smisao ove odluke je da se radovi nastave bez prekida, ne samo da ne bi došlo do usporavanja i odgode završetka na štetu građana koji s nestrpljenjem iščekuju kraj projekta, nego zato jer bi prekidanje radova na određenim dionicama u ovom trenutku značilo i katastrofu za projekt i puno veće troškove u budućnosti. Ovo je nužna odluka s obzirom na to da nije došlo do iščekivanog glatkog prijelaza s EU na nacionalno sufinanciranje i dogodio se vremenski jaz u kojem obveze stižu na naplatu“, objasnili su iz Gradske uprave.

Nacionalno financiranje iznosit će tek oko 10-15 posto projekta vrijednog preko 30 milijuna eura. Od oko 60 projekata Aglomeracije u Hrvatskoj, njih 10-ak će biti završeno ove godine, među kojima i Ploče. 

„Izvođači polažu pravo da već 15. veljače obustave radove ako se ne izvrše plaćanja računa koji su izdani u listopadu 2023., što želimo spriječiti. Jedini način u ovom trenutku je podizanje kredita dok ne stignu najavljena nacionalna sredstva kojima ćemo potom i zatvoriti kredit, a to očekujemo u kratkom vremenskom periodu.“

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi