Ostalo

Grad Ploče i Udruga antifašista Ploča obilježili Dan antifašističke borbe

Danas su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploča u društvu gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića i zamjenika Ivana Marevića odali počast svim žrtvama fašističkog terora na svim spomen obilježjima na području grada.

Upaljene su svijeće i položeno cvijeće u Parku revolucije, kod Spomenika hrvatskim braniteljima, u Velikoj Bari, Peračkom Blatu, Staševici, Baćini..

Okupljenima se, nakon minute šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu i sve poginule antifašističke borce iz 2. NOB-a, prvi obratio predsjednik UABA Ploče Ivo Karamatić naglasivši kako “Dok god nas ima, obilježavat će se Dan antifašističke borbe”!


Prisutne je pozdravio i Gradonačelnik istaknuvši kako je “antifašizam način života, njegove vrijednosti treba njegovati i prenositi na buduće generacije. U spomen na sve pale borce za slobodu naroda, kao i one koji nisu više s nama, a dali su svoj doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma s velikim ponosom, ali i osjećajem odgovornosti jer su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira, demokracije i tolerancije, ističemo veliko hvala” – spomenuo je gradonačelnik Krstičević u svom obraćanju prisutnima.

Dan antifašističke borbe praznik je kojim obilježavamo ne samo formiranje prvog organiziranog pokreta otpora u našem dijelu Europe, već i dan kad je započela borba koja će nepune četiri godine kasnije rezultirati oslobađanjem zemlje i svrstavanjem Hrvatske na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu.

Okupljanje 70-tak partizana u šumi Brezovica kod Siska početak je oružanog otpora nacističkim i fašističkim okupatorima i njihovim domaćim pomagačima, a kroz jedinice Narodno-oslobodilačke vojske do kraja rata proći će pola milijuna hrvatskih građana. Unatoč pokušajima revizije povijesti i relativiziranja partizanskog pokreta kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, činjenice govore da je Hrvatska razmjerno broju stanovnika imala najjači pokret otpora u Europi. One govore da je naša zemlja jednom za sva vremena vratila okupirane i otuđene dijelove nacionalnog teritorija, od Istre, otoka, Rijeke i Zadra, preko Baranje, pa sve do Međimurja.

Činjenica je da su odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a donesenima tijekom i nakon 2. svjetskog rata postavljeni temelji današnje slobodne Hrvatske.

SRETAN VAM DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE!

Foto: UABA Ploče