Ostalo

General-bojnik Petar Šimac – od osnivanja Četvrte do akcije Male Bare

U Splitu je u 81. godini, nakon duge i teške bolesti, umro general-bojnik Petar Šimac. Rođen je u Sinju 3. srpnja 1936. godine, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, 1959. godine završio je Vojnopomorsku akademiju, te 1969. godine Višu vojnopomorsku akademiju. Na brodovima JRM-a služio je 17 godina, a zatim 14 godina u komandi Vojnopomorske oblasti u Splitu. Umirovljen je 1988. godine u činu kapetana bojnog broda.

Početkom 1990. godine u tajnosti kontaktira s hrvatskim ministrom obrane Martinom Špegeljem oko priprema za formiranje vojnih postrojbi, a 21. prosinca 1990. stavlja se na raspolaganje Ministarstvu obrane RH. Jedan je od sudionika sastanka na kojem je donesena odluka o stvaranju Četvrte gardijske brigade 28. travnja 1991. godine, a 19. srpnja imenovan je zapovjednikom obrane sjeverne i srednje Dalmacije na prijedlog Mladena Bujasa.

Vodio je u rujnu 1991. godine akciju Zelena tabla – Male Bare kojom su razoružane vojarne JNA u Pločama i okolici te zaplijenjena vrijedna vojna oprema.
U Hrvacama pregovara s Ratkom Mladićemo puštanju zarobljenih hrvatskih vojnika, a zatim i o predaji sinjskih vojarni. U siječnju 1992. umirovljen je u činu general-bojnika.

Nositelj je dva odličja predsjednika RH; 2000. godine je za junački čin u ratu odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog, a 2011. Redom kneza Domagoja.

Cijeli život bio je angažiran u sportu, kao predsjednik splitskog Jedriličarskog kluba “Mornar”, potom i predsjednik Splitskog sportskog saveza, a bavio se i poduzetništvom kao vlasnik tvrtke “Gradska sigurnost”.

Sprovod generala Šimca je u ponedjeljak 28. kolovoza, u 16.45, na splitskom groblju Lovrinac.

 

Tekst: Damir Šarac
Foto: Božidar Vukičević / HANZA MEDIA
www.slobodnadalmacija.hr